‘Hz. Peygamber,Din ve Samimiyet’ Konulu Konferansı

Bafra ilçe Müftülüğünün 2014 Kutlu Doğum haftası etkinlikleri çerçevesinde, Rize Recep Tayyip Erdoğan Üniversitesi İlahiyat Fakültesi eski Dekanı Prof.Dr. Kemal Sandıkçı,’Hz. Peygamber, Din ve Samimiyet’ konulu konferans verdi.

‘Hz. Peygamber,Din ve Samimiyet’ Konulu Konferansı

    Saygı duruşu ve istiklal Marşının okunmasıyla başlayan ‘Hz. Peygamber, Din ve samimiyet' konulu konferansta açılış konuşması yapan Bafra ilçe Müftüsü Burhan Keleş," Bu sene Kutlu Doğum Haftasında, Diyanet İşleri Başkanlığımız, ihlâs ve samimiyet konusunu öne çıkardı. Efendimiz (s.a.v.) bir hadisi şeriflerinde buyuruyorlar ki;'Din samimiyettir.'Efendimize, kime samimiyet diye soruyorlar, efendimiz, ‘Allaha, Kitabı'na, resulüne ve sizden emin olanlara samimiyet' diyor. Samimiyetin taşı Allaha samimiyettir" dedi.

                               SOMALİLİ ÖĞRENCİLER, BEĞENİLDİ 

     Samsun Ondokuz Mayıs Üniversitesi (OMÜ) İlahiyat Fakültesinde eğitim öğretim gören Somalili öğrencilerden Muhammed Abdullah, Hasan Muhammed Abdi, Muhammed Muhyiddin ve Abdurrezak Hüseyin Salah Kur'an-ı Kerim okuduktan sonra Kur'an Meali yaptı. Somalili öğrencilerden Abdurrahman Nur Hacı Arapça ilahi okudu.

     Bafra Belediye Kültür Sanat Merkezinde gerçekleşen  'Hz. Peygamber, Din ve Samimiyet' konulu konferans öncesi gerçekleştirilen, Bafra Müftülüğü Tasavvuf Musikisi Korosu ve Bafra Müftülüğü Anaokulu ilahi grubunun gösterileri ilgi gördü.

     Müslümanların birbirine faydalı olması gerektiğini vurgulayan Rize Recep Tayyip Erdoğan Üniversitesi İlahiyat Fakültesi eski Dekanı Prof. Dr. Kemal Sandıkçı, din ve samimiyetin insanın hem dini hayatını, hem de dünya hayatını bütünüyle kapsadığını söyledi.

      Müslümanların yöneticilerine ve birbirlerine karşı samimiyeti konusunda özet yapan Prof.Dr. Kemal Sandıkçı, " Otorite bozulduğunda düzen bozulur.Hiçbir şekilde isyana,hileye,tuzaklara karışmamak gerekiyor.Yöneticilerin meşru ibarelerini takdir etmek ve onları desteklemek onları hizmet etmeye teşvik etmiştir. İslam dininin iki ayağı vardır. Biri Kur'an-ı Kerim diğeri de Peygamber Efendimiz Hazreti Muhammet (s.a.v.)'nin hayatıdır" dedi.

                     "HALKIN YÖNETİCİLERE KARŞI TAVRI ÖNEMLİDİR"

      Prof. Dr. Sandıkçı, Kur'an-ı Kerim'den ayetler okuyarak insanlara hangi mesajların verilmek istendiğini açıkladı. Peygamber Efendimizin hayatından örnekler de anlatan Prof. Dr. Sandıkçı, Müslümanların kendi aralarında yardımlaşma ve dayanışma duygularının önemine işaret etti. Allah'a iman eden Müslümanların ibadetlerini de samimi şekilde yerine getirmeleri gerektiğine vurgu yapan Prof. Dr. Sandıkçı, şöyle konuştu:

                          "SEN NE YAPARSAN ONU GÖRECEKSİN"

     "İslamiyet'in iki kaynağından birisi Kur'an-ı Kerim diğeri de Peygamber Efendimiz Hazreti Muhammed (s.a.v.)'nin hayatı ve hadislerdir. Kur 'an-ı Kerim'i koruyan yüce Allah, elbet ki İslam'ın ikinci kaynağı olan Peygamber Efendimiz(s.a.v.)'in hadislerini de korumuştur ve koruyacaktır. Bugün belirli bir sistem vardır. Onun için sözlü ve fikri mücadele önemlidir. İnsan iyi ve kötü ne işi yaparsa, Cenab-ı Allah'a o şekilde cevap verecektir. Elinden ve dilinden hiçbir zarar görmeyen mümin olalım. Müslüman müslümana günümüzde zarar veriyor. Peygamberimiz mümine zarar vereni lanetlemiştir. Çevremize baktığımızda müslümanın müslümana zarar verdiği görülüyor. Biz, günümüzde müslüman olarak birbirimize karşı kahraman, başkasına gelince kuzu olmuşuz. Biz birbirimizin hak ve hukukuna karşı ne yapıyoruz? Yalanlardan ve iftiralardan uzak durun, yalan ve iftira insanları aldatmak ikiyüzlülüktür. Yalan ile şirk birbirine eşittir. İşimiz gücümüz yalan dolan oldu. Şirk, gerçeğe aykırı bir beyanda bulunmaktır. Paralel hareket edenler var ama benim kesinlikle siyasi bir amaç vermek beni ilgilendirmiyor. Peygamberimiz bütün hayatı boyunca müşriklere lanet etmiştir. Her yol mubah ve meşru değildir. Dünya'da insanlar yaptıkları yalanların hesabını verecek, peygamberimizin verdiği karar bile bizi kurtaramıyor.  Bir kişinin arkasından yapılan dua en iyi samimiyettir."   

     İslamiyet'in doğru ve iyi anlaşılmasının çok önemli bir konu olduğunu da vurgulayan Prof. Dr. Sandıkçı, Allahu Teâlâ Kur'an-ı Kerim'de yalnızca Peygamber Efendimiz Hazreti Muhammet(s.a.v.)'e sıfatıyla veya vasfıyla seslenmiştir. Onun dışındaki tüm peygamberlere ismi ile seslenmiştir" diye konuştu

     Prof. Dr. Kemal Sandıkçı'nın konuşması esnasında hizmet hareketine dokundurma yapmış olması dinleyiciler arasında üzüntüye sebep oldu. Vatandaşlar bu konuda özetle şöyle bir eleştiri yapıyorlar:

    "Kutlu Doğum Haftası gibi müstesna günlerde, ayrıştırıcı değil, din kardeşliğini pekiştirici, hoşgörü ve samimiyeti öne çıkaran değerlendirmeler yapılmalıdır. İlahiyatçılara düşen budur."

      Konuşma sonunda Bafra Belediye Başkanı Zihni Şahin ve Bafra Müftüsü Burhan Keleş, Rize Recep Tayyip Erdoğan Üniversitesi İlahiyat Fakültesi eski Dekanı Prof. Dr. Kemal Sandıkçı'ya birlikte çiçek takdim etti. 

          NAMIK AZGIN 

 

YORUM EKLE
SIRADAKİ HABER