İŞADAMI AHMET AYDIN, AFRİKALI ÖĞRENCİLERİ AĞIRLADI

AY-Pİ Tavukçuluk Yönetim Kurulu Başkanı işadamı Ahmet Aydın, Ondokuz Mayıs Üniversitesi ile protokol imzalayarak aldığı 9 Afrikalı öğrenciyi, Ay-Pi İşletme tesislerinde ağırladı.

İŞADAMI AHMET AYDIN, AFRİKALI ÖĞRENCİLERİ AĞIRLADI

       OMÜ Uluslararası İlişkileri Birimi Uluslararası Öğrenci Ofisi Koordinatörü Doç.Dr. Mehmet Bozoğlu, OMÜ Ziraat Fakültesi Tarım Ekonomi Bölümü Başkanı Prof.Dr. İsmet Boz ve 9 öğrenci, işadamı Ahmet Aydın’ı Ay-Pi’de ziyaret etti.

      Öğrencilerle yakından ilgilenen Ay-Pi Yönetim Kurulu Başkanı Ahmet Aydın, OMÜ’de eğitim gören öğretim üyelerine ve 9 öğrenciye ziyaretlerinden dolayı teşekkür etti.

       İşadamı Ahmet Aydın, Ay-Pi Tesislerinde Afrikalı öğrencileri gezdirerek, çalışmalar hakkında bilgi verdi. 

        Türkiye'nin en büyük organik yumurta üretme çiftliğine sahip olduklarını ifade eden AY-Pİ Tavukçuluk Yönetim Kurulu Başkanı Ahmet Aydın,” Bundan 2 ay önce Ondokuz Mayıs Üniversitesinde Afrikalı Öğrenciler Federasyonu bir toplantı düzenlemişlerdi. Beş Afrika ülkesinin Büyükelçileri programa katılmıştı. Samsun Valisi, Samsun iş adamları, orada üniversiteden ve iş dünyasından istekleri, büyükelçiliklerin okuyan öğrencilere burs olarak, staj olarak yardımcı olunması istekleriydi. Rektör beyin ricası üzerine, bende toplantıya katılmıştım. Orada kimseden ses çıkmayınca, ben 9-10 öğrenciyi alırım dedim. Üniversite ile bir protokol yaptık, onun üzerine 7 ülkeden 9 üniversite lisans ve yüksek lisans öğrencisini, Yeşil Kürenin aldığı Karaköy Tarım İşletmesinin muhtelif işyeri kollarında stajer olarak çalıştırdık. Bu çalışma neticesinde hem Türkçe konuşmaları gelişti, hem de Türkiye’de tarımın nasıl yapıldığını öğrendiler. İki aylık bir sürede hem öğrencilerin ücretlerini ödedik, onların birçoğu imkânsızlıklardan dolayı ülkelerine gidemiyordu. Burada hem öğrenciler yazı iyi geçirirken, hem bir şeyler öğrenmek, hemde kazanç elde etmek açısından, büyükelçilerin ve Ondokuz Mayıs Üniversitesinin isteklerini yerine getirmiş olduk. Arkadaşların içinde becerikli olanlar, Samsun’un müteşebbisleri, Türkiye’deki müteşebbisler, bu öğrencilerin ileride Türkçesi de geliştiği için buraları da bildikleri için onların ülkelerinde, bu öğrencilerin güzel işler yapma ihtimalleri var. Bizde çalışan öğrenciler, iki tane Etyopya, iki tane  Kongo, diğerleri birer Kenya, Sierra Leone, Gana, Kamerun ve Çad ülkelerinden olmaqk üzere toplamda 9 kişidirler. Öğrencilerin hepsi aynı lojmanda kaldılar ve hep umut içerisinde çalıştılar. Stajlarını ise, 15 Haziran tarihinde tamamlayacaklar. Bugün burada Afrikalı öğrencilerimize AY-Pİ tesislerini gezdireceğiz” dedi. 

      OMÜ Uluslararası İlişkileri Birimi Uluslararası Öğrenci Ofisi Koordinatörü Doç.Dr. Mehmet Bozoğlu,” Ondokuz Mayıs Üniversitesinde yaklaşık 1700 yabancı öğrenci vardır. Bu öğrenciler yüksek öğrenimlerini farklı bölümlerde devam etmektedirler ve mezuniyetleri sonrası ülkelerine dönerek, burada farklı alanlarda öğrendiklerini ülkelerinin gelişmesi için uygulamaya aktarabileceklerdir. Ondokuz Mayıs Üniversitesi olarak bu yıl 21 ülkede yaptığımız sınava 4500 kişi katılmış olup, her yıl sınava giren ve üniversitemizi gelecek öğrensi sayısının artırılması için kurum olarak önemli bir gayret gösterilmektedir. Uluslararası öğrencilerimiz üniversitemize geldiği zaman Türkçeleri yoksa bir yıl Türkçe hazırlık okumaktadırlar. Daha sonra da kazandıkları bölümlerde öğrenimlerine devam etmektedirler. Bugün sağ olsun İlimizin çok önemli girişimcisi Ahmet Aydın Bey, bizleri ve Afrikalı öğrencilerimizi burada ağırlamakta, her zaman ve her konuda elinden gelen desteği bizlere ve kurumumuza sağlamaktadır. Bu vesile ile kendisine teşekkür ediyoruz. Uluslararası öğrencilerimizin etkinlikleri kapsamında, Afrika ülkelerinde yatırım ve eğitim olanakları işbirliği adında bir çalışmamız, toplantımız olmuştu. Bu toplantı kapsamında, Ahmet Aydın beyde, bu toplantıya katılmıştı. Sağolsun orada bizim üniversitemizde okuyan belli sayıdaki, Afrikalı öğrenciye kendi işletmesinde yaz sezonunda staj uygulaması yaptırabileceğini ifade ettiler. Bu yazın iki aylık bir süre boyunca öğrencilerimiz iş dünyasının bizzat içinde bulunarak ve çalışarak önemli deneyimler ve beceriler kazandıklarına inanıyoruz. Bu deneyimleri, ülkelerine döndüklerinde girişimciliklerine önemli katkılar yapabilecektir. Üniversitemizin bu tür işbirliklerine çok fazla ihtiyacı olup, ekonominin her sektöründe faaliyet gösteren girişimcilerimizden bu tür işbirlikleri arzu ediyoruz.” diye konuştu.

       Ondokuz Mayıs Üniversitesi(OMÜ) İşletme Yüksek Lisans 2. Sınıf öğrencisi Adem Shibo ise,” Ahmet Aydın beyin işletmesinde işletmenin uygulanması açısından yaptığımız çalışmamız bizim açımızdan çok iyi geçti. Biz, bu fırsatı ilk defa Ahmet Aydın beyin işletmesinde bulduk. İş konusunda çalışmaların çoğunu uygulamalı olarak, pratik olarak gerçek hayatın ne olduğunu bu işyerinde öğrendik. Bu çalışma ile çok faydalı ve tecrübeli olduk. Bize Ahmet Aydın Bey kapısını açtı. O açıdan üniversitem, öğrenci arkadaşlarım ve kendim adına Ahmet Aydın beye çok teşekkür ediyorum” şeklinde konuştu.

       NAMIK AZGIN   

 

Güncelleme Tarihi: 09 Ağustos 2015, 13:36
YORUM EKLE
SIRADAKİ HABER