Kıbrıs Barış Harekatı 40 yaşında

"Ayşe tatile çıktı" parolasıyla başlatılan ve adadaki Türklerin uğradığı baskı ve zulmü ortadan kaldırmak amacıyla Türk Silahlı Kuvvetlerince gerçekleştirilen Kıbrıs Barış Harekatı 40'ıncı yılında. Adada akan kanı durduran harekat, TSK'nın zorlu şartlarda gerçekleştirdiği önemli bir başarı olarak da dikkat çekiyor.

Kıbrıs Barış Harekatı 40 yaşında

                      "Kıbrıs Barış Harekâtı'nın 40. Yılı Kutlu Olsun"

      Türkiye Muharip Gaziler Derneği Bafra Şubesi Başkanı Rahmi Şahin, 40 yıl önce Kıbrıs adasında büyük bir dramanın sahne olduğunu söyledi.  

       Türkiye Muharip Gaziler Derneği Bafra Şubesi Başkanı Rahmi Şahin,"Bundan 40 yıl önce, Kıbrıs adası büyük bir drama sahne olmuştu. Ada'da, 15 Temmuz 1974'de, bir Yunan–Rum darbesi gerçekleştirilmişti. Bu darbenin asıl amacı; Ada'daki Türk varlığının tamamen ortadan kaldırılarak Kıbrıs'ın tümüyle Yunanistan'a bağlanmasıydı. Böylece, Türkiye batıdan güneye kuşatılıp, Akdeniz'den tecrit edilmiş olacak ve dolayısıyla yaşam alanı daraltılacaktı. Türkiye, Kıbrıs'ta oluşan bu oldu-bittiye şüphesiz seyirci kalamazdı. Kıbrıs Türk'ünü korumak, can ve mal güvenliğini sağlamak anavatan'ın namus borcudur. Türk Ordusu, 20 Temmuz 1974'de, başarılı bir harekat icra ederek Kıbrıs'taki duruma fiilen el koymuş ve Kıbrıs Türk'ünü olası bir katliamdan kurtarmış ve Ada'nın Yunanistan'a bağlanmasını önlemiştir. Kıbrıs'ı ilhak etmek isteyen Yunanistan'ın Enosis hayali Akdeniz'in karanlık sularına ebediyen gömülmüştür. Kıbrıs Türk'ünün, Kıbrıs'ın 1878 yılında İngilizlere terk edilmesiyle başlayan esaretini, 20 Temmuz 1974'de Mehmetçik süngüsüyle sona erdirmiştir. Kıbrıs Türk'ü, takdire şayandır ki; yüzyıldır gördüğü eziyet ve zorbalığa karşı kimliğini ve benliğini hiç bir zaman kaybetmemiş, boyun eğmemiştir. Ada 40 yıldır, barış ve huzur içindedir.  Bugün Kıbrıs Türk'ü,  kendi vatanı ve bayrağı altında hür ve bağımsız yaşamaktadır. Mehmetçik Kıbrıs uğrunda kan dökmüştür. Bu toprak artık Kıbrıs Türk'ünün öz vatanıdır. Vatan toprağı geri verilemez, kaderine terk edilemez. Kıbrıs'ta Türk varlığını yaşatmak; gelecek nesillere ve bu topraklar uğruna şehit düşenlere karşı bir namus borcudur. KKTC'nin, Kıbrıs Türk'ünün azim ve iradesiyle, dünya devletleri arasında hak ettiği yere ulaşacağına inanıyoruz.40 yıl sonra yine coşkuluyuz. Kıbrıs gazileri olarak, yüce devletimize savaş meydanlarında hizmet etmenin gururunu yaşıyoruz. Kıbrıs Barış Harekâtı'nda şehit düşen arkadaşlarımızı, Kıbrıslı mücahitlerimizi ve aramızdan ayrılan gazilerimizi rahmetle anıyorum. Hayatta olan gazilerimize ve Kıbrıslı kardeşlerimize Türkiye Muharip Gaziler Derneği adına sağlık, mutluluk ve esenlikler diliyorum" dedi.

            NAMIK AZGIN 

 

YORUM EKLE
SIRADAKİ HABER