Kızılırmak Deltası İlgi ve Turist Bekliyor

Ülkenin Karadeniz kıyısında tek sulak alanı olan Kızılırmak Deltası, çeşitli kuş türlerinin yanında doğa güzellikleriyle de dikkat çekiyor.

Kızılırmak Deltası İlgi ve Turist Bekliyor

     Delta içerisinde bulunan göletler, sazlıklar ve çiçeklerle dolu sulak alanlar, oluşan büyüklü küçüklü derelerle ayrı bir görüntü oluşturuyor.

                                       Türkiye'nin Saklı Cenneti

      Kızılırmak'ın denizle buluştuğu Bafra'daki "Kuş Cenneti", Kızılırmak Deltası'nın Karadeniz sahilinde doğal özelliklerini koruyabilmiş en büyük sulak alan. Deniz, ırmak, göl, kumul, sazlık, bataklık, tarım alanı ve orman gibi hayat ortamlarının sağlıklı bir eko sistem içinde bir arada bulunduğu bölge, Türkiye'de bulunan 400'ün üzerindeki kuş türünden 300'den fazlasını barındırıyor. Kızılırmak'ın Bafra ilçesi sınırları içinde yer alan Derbent ve Altınkaya Baraj gölleri ise yöreye ayrı bir seyir güzelliği katıyor. 

      Delta için yeterli tanıtımın yapılaması ve turizm potansiyelinin oluşturulmaması nedeniyle doğal güzellikler vatandaşlar tarafından görülmüyor ve bilinmiyor.

      Birçok özelliği içerisinde barındıran deltanın deniz, ırmak, göl, sazlık, bataklık, çayır, mera, orman, kumul ve tarım alanları gibi farklı ekolojik karakterlerdeki habitatların bir arada bulunması, besin maddelerince zenginlik ve uygun iklim koşulları deltanın eşine az rastlanır öçlüde biyolojik çeşitliliğe sahip olmasını sağlıyor.

       Deltada, 6'sı doğu, birisi ise batı yakasında olmak üzere 7 adet göl bulunuyor. Deltanın batısında Karaboğaz, doğuda Balık, Uzun Göl, Çernek, Liman Gölü, Gıcı Gölü ve Tatlı Göl bulunuyor. Göllerin suları ise tatlı denebilecek kadar az tuzlu ve sadece, denizle bağlantısı olan Balık Gölü'nde denizden su girişinin olduğu dönemlerde tuzluluk oranı artıyor.

       Tamamı sığ olan göllerin en derin yeri su seviyesinin yüksek olduğu dönemlerde dahi 3 metreyi geçmiyor. Ortalama derinlik 1,5 metre seyrediyor. İlkbaharda suların yükselmesiyle geniş alanlar su altında kalmakta, deltanın doğu ölümündeki göllerin tamamına yakını birleşmekte ve tek bir gölü andırıyor. Bu dönemde, balık gölü ile deniz arasında bulunan Galeriç Ormanı'nın da büyük bir kısmı su altında kalmakta ve eşsiz bir görünün oluşturuyor.

                    NAMIK AZGIN  

YORUM EKLE
SIRADAKİ HABER