banner223

Tarımsal Üretim Maliyet Sistemi (TÜMSİS) Toplantısı Yapıldı

Tarım Reformu Genel Müdürlüğü tarafından oluşturulan Pazarlama Bilgi Sistemi (PBS) kapsamında yer alan TÜMSİS, Tarımsal Üretim Maliyet Sisteminin kullanımı ve maliyet formlarının sisteme girilmesi ile ilgili konularda İl Müdürlüğümüz toplantı salonunda, bilgilendirme toplantısı düzenlendi.

Tarımsal Üretim Maliyet Sistemi (TÜMSİS) Toplantısı Yapıldı

     Toplantıya İl Müdür Yardımcısı Nail Kırmacı, Koordinasyon ve Tarımsal Veriler Şube Müdürü Erol Baş ile İlçe Müdürlüklerine maliyet formlarını hazırlamak ve Tarımsal Üretim Maliyet Sistemi`ne kayıt yapmak için görev verilen personel katıldı. 

      Müdür Yardımcımız Sayın Nail Kırmacı, Maliyet çalışmaları sonucunda elde edilen bilgiler tarım politikalarının belirlenmesinde ve özellikle de fiyat, prim ve diğer desteklemelerin hesaplanmasında temel veri olarak kullanılmaktadır. Maliyet hesaplamalarına esas teşkil edecek verilerin toplanması, değerlendirilmesi ve doğru sonuçların elde edilmesi, karar alma noktasında önem taşıdığını belirtti.

       Samsun Gıda Tarım Hayvancılık İl Müdür yardımcısı Nail Kırmacı, ”Bakanlığımızca oluşturulan Tarım Bilgi Sistemi (TBS)’ nde,  Pazarlama Bilgi Sistemi (PBS) kapsamında yer alan Tarım Ürünleri Maliyet Sistemi (TÜMSİS),  İlçe bazında, o ilçede üretimi yapılan ürünlere ait maliyet bilgilerinin depolandığı bir kayıt sistemidir. Sistem ile diğer hesaplama sistemlerinden farklı olarak, bir ürün için üreticilerin farklı yetiştiricilik uygulamalarının maliyete etkilerinin izlenmesini amaçlamaktadır. Bu nedenle İlçe Müdürlüklerince, üreticiler, ilgili üründe yetiştirme yöntem ve uygulamalardaki genel alışkanlıklarının maliyeti etkileri dikkate alınarak gruplandırılmış ve buna göre ürün maliyet hesaplamaları yapılmıştır. Hazırlanan, 2013 yılı üretim sezonu maliyet tablolarının sistem kayıt işlemleri Temmuz 2014 tarihinde tamamlanmıştır. 2014 yılına ait maliyet hesaplama çalışmaları tamamlanmış olup, kayıt işlemleri devam etmektedir. Koordinasyon ve Tarımsal Veriler Şubesi İstatistik birimimiz tarafından eş zamanlı olarak gerekli kontroller yapılmaktadır” dedi.   

              NAMIK AZGIN
 

Güncelleme Tarihi: 22 Ocak 2015, 14:59
YORUM EKLE
SIRADAKİ HABER