VALİ ŞAHİN BALIKÇI TEKNESİNİN DÜMENİNE GEÇTİ

Samsun Valisi İbrahim Şahin, Samsun Büyükşehir Belediyesi Balıkçı Barınağı Sosyal Tesislerinde düzenlenen 2015-2016 Yılı Balıkçılık Av Sezonu Açılış Töreni’ne katıldı.

VALİ ŞAHİN BALIKÇI TEKNESİNİN DÜMENİNE GEÇTİ

     Vali Şahin,"Burada balığı, balıkçılığı ve balıkçılarımızın sorunlarını tartışacağız" dedi.

     Balıkçı Teknesinin Dümenine Geçerek 2015-2016 Yılı Balıkçı Av Sezonunu Açan Vali İbrahim Şahin,"Tabi ki bu sektörde olan arkadaşlarımızın da bir takım problemleri var. Bu problemleri el birliği ile aşacağız" dedi.
    ‘SAYIN VALİMİZE VE SAYIN BÜYÜKŞEHİR BAŞKANIMIZA TEŞEKKÜR EDİYORUM’
     Samsun Su Ürünleri Kooperatifler Birliği Başkanı Atıf Malkoç, "Sayın Valim, değerli konuklar ülkemizde olduğu gibi ilimizde de 2015- 2016 yılı balık avı sezonu 1 Eylül tarihinde başlamıştır. Bu tarihte gırgır ile balık avı yapılmaya başlanılmıştı. Bu gün de trolle balık avlama sezonunu hep beraber açıyoruz. Ben balıkçılarımızın sorunlarının tartışıldığı bütün toplantılarımızda yanımızda olan Sayın Valimize ve bu tesisi Samsun balıkçılığına kazandıran Büyükşehir Belediye Başkanımıza çok teşekkür ediyorum. Başta Sayın Valimiz olmak üzere bu günkü açılış törenine katılan bütün konuklarımıza çok teşekkür ediyor, hoş geldiniz diyorum’’ dedi.
 'ŞU AN  İLİMİZDE 467 ADET BALIKÇI TEKNEMİZ DENİZDE FAALİYETTEDİR'
      Samsun Gıda, Tarım ve Hayvancılık İl Müdürü Kadir Güven törende yaptığı konuşmada,"Türkiye üç tarafı denizlerle çevrili yaklaşık 8 bin 300 kilometre kıyısı olan bir ülke. Samsun ilimizde yaklaşık 150 kilometrelik bir sahil şeridi ile Karadeniz’e kıyısı olan bir il. Samsun en fazla balığın karaya çıktığı illerden bir tanesidir. Şu an ilimizde beş adet balıkçı barınağımız vardır. Samsun’da 585 adet balıkçı teknemiz bulunuyor. Şu an  467 adet balıkçı teknemiz denizde faaliyettedir. Bu teknelerin büyük kısmı trol avcılığı yapan teknelerdir. Ben tüm av sezonunun bol ve bereketli geçmişini diliyorum" diye konuştu
    ‘15 EYLÜL İTİBARİ İLE DE TROL BALIKÇILIĞININ SERBEST KALMASI İLE BAŞLAMIŞTIR’
       Bu tesisi ilimize ve balıkçılarımıza kazandıran Büyükşehir Belediye Başkanımıza çok teşekkür ediyorum sözleri ile konuşmasına başlayan Vali İbrahim Şahin,” Değerli konuklar bu tesis balıkçılarımız için çok nezih bir yer olmuş. Bunun gibi tesislerimizin sayesinde Samsun en güzel balığın yapıldığı bir şehir olacak ve diğer şehirlerdeki insanlarımız balık yemek için Samsun’a gelecekler. Bu yılki balık sezonumuz 1 Eylülde gırgır balıkçılığı, 15 Eylül itibari ile de trol balıkçılığının serbest kalması ile başlamıştır. Balıkçılık çok zor ve çok meşakkatli bir meslek. Tabi ki bu sektörde olan arkadaşlarımızın da bir takım problemleri var. Bu problemleri el birliği ile aşacağız. Hep birlikte bir araya gelip konuşup, tartışıp bu problemleri çözmeye çalışacağız. Fırsat bulduğum bir gün sizlerle denize açılıp balık tutarak sizlerin sorunlarınızı yerinde görüp dinlemek istiyorum” diye ifade etti

    ‘DÜNYA ORTALAMASI İSE, 16 KİLOGRAMDIR. AB ÜLKELERİNDE İSE BU ORAN 22 KİLOGRAMDIR’
       Samsun ilimizde beş tane balıkçı barınağımız olduğunu hatırlatan Vali  Şahin,” Balıkçı barınağı inşa etmek çok masraflı bir iş. O bakımdan ilimizde var olan barınakları çok temiz ve titiz kullanmalıyız. Balıkçılarımızın barınaklarımıza sahip çıkmaları gerekiyor. Samsun bir deniz kenti olmasından dolayı aynı zamanda bir balık kentidir. Samsun ilimiz ülkemizde balığın en fazla tutulduğu ve işlendiği bir şehirdir. Fakat bu pek bilinmiyor. Bizim ülkemizde kişi başına düşen balık tüketimi 7 kilogram civarında. Dünya ortalaması ise 16 kilogramdır. AB ülkelerinde ise bu oran 22 kilogramdır. O bakımdan biz olabildiğince balık yeme kültürünü toplumumuza yaymalıyız. Bunun yanında balıkçılığımızı desteklememiz gerekiyor. Biz balıkçılığı ve balığı sürekli gündemimizde tutacağız. Kasım ayı içerisinde ilimizde ulusal ölçekte balıkçılıkla ilgili büyük bir toplantı yapacağız. Burada balığı, balıkçılığı ve balıkçılarımızın sorunlarını tartışacağız. Bundan bir sonraki adımız uluslararası düzeyde bir toplantı düzenlemek olacak. Samsun’da bu tür toplantılar yaparak Samsun ile balıkçılığı birlikte anılır hale getireceğiz ve siz balıkçılarımızın sorunlarını pratik bir şekilde çözmüş olacağız. Ben 1 Eylül itibari ile gırgır balıkçılığına, bu gün itibari ile de başlayan trol balıkçılık sezonunun hayırlı, kazançlı, kazasız ve bereketli olmasını diliyorum. Vira bismillah" dedi.   

        Program sonunda Samsun Valisi İbrahim Şahin ve katılımcılar hep birlikte balıkçı tekneleri ile denize açılarak temsili ağ atma merasimi gerçekleştirdi.
         Törene ayrıca Samsun Büyükşehir Belediye Başkan Vekili Turan Çakır, Vali Yardımcısı Ali Galip Saral, Canik Kaymakamı İlhan Turgut, İlkadım Belediye Başkanı Erdoğan Tok, Ondokuz Mayıs Üniversitesi Ziraat Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Orhan Kurt, kamu kurum ve kuruluşlarının yetkilileri, sivil toplum kuruluşlarının temsilcileri, balıkçılar ve davetliler katıldı.

      KÖKSAL ÖNER 


Güncelleme Tarihi: 17 Eylül 2015, 18:44
YORUM EKLE
SIRADAKİ HABER