banner221

“YEREL TÜKETİM BİR KALKINMA MODELİDİR”

Ziraat Mühendisi Esra Deniz Karagöl, Eğitim-Sen Bafra Temsilciliği'nde ‘Yerel Tüketim Bilinci’ konulu seminer düzenledi.

“YEREL TÜKETİM BİR KALKINMA MODELİDİR”

        Ziraat Mühendisi Esra Deniz Karagöl, “Yerel tüketim hayat pratiğimize ve dolayısıyla konuşma dilimize çok yansımamış bir kavram.  Okullar da yerli malları haftası kutlanıyor,  hayat bilgisi ders olarak var, kulüp etkinlikleri yapılıyor ama tüketici alışkanlıklarımıza dair herhangi bir eğitim yok. Hâlbuki hayat pratiğimize girmiş tüketim alışkanlıklarımız kitlesel yönelim kazandığında ekonomiden politikaya, sağlıktan ekolojik dengeye birçok konu üzerinde büyük etkilere sahip. Yerel tüketim de prensip şu kişi kendinizi merkez kabul ediyor ve merkeze en yakın mesafeden güvenli ve sağlıklı ürün ürettiğine inandığınız küçük üreticiden temel ihtiyaçlarınızı karşılıyorsunuz. Bu tüketim modelinin direk etkili olduğu üç temel boyutu var. Sağlık, ekonomi, çevre önce kendimiz için sağlık, yakınımızdaki için gelir kaynağı daha az nakliye, daha temiz gezegen. Bu programda hedef kitlemiz kentli tüketici. Kentli tüketicinin ailesinin ve kendisinin sağlığını korumasının yolu kırdaki küçük yetiştiriciyi tanımasından geçiyor. Çünkü doğal ürün orada ve biz doğaya itaat etmeden sağlıktan bahsedemeyiz” dedi. 

   “YEREL TÜKETİM EŞİTSİZLİKLE VE YOKSULLUKLA MÜCADELEDE ETKİN BİR KALKINMA MODELİDİR”    

         Ziraat Mühendisi Esra Deniz Karagöl,”Bugün geldiğimiz noktada Neoliberal politikalar biyo emperyalizme devlet eliyle pazar yaratıyor. Hangimiz tükettiğimiz ürünün üretim ve ulaşım sürecini biliyoruz? Dolaplarımızda üretim prosesini az çok bildiğimiz, üretenini tanıdığımız kaç ürün bulabiliriz acaba. Bırakınız ayakkabıyı, elbiseyi daha ekmeğimizi bile tanımıyoruz. Nereden geliyor bilmiyoruz. Ama yiyoruz, içiyoruz, giyiyoruz hatta kazancımıza ortak ediyoruz. Lütfen dikkat aslında Tüketirken tüketiliyoruz. Burada bir açıklamada getireyim aman sakın markete girmeyin asla ithal ürün kullanmayın ya da kahvemizi neden Brezilya’dan getiriyoruz Samsun’da yetiştirelim falan  gibi ütopik çizgileri olan bir bakış açısı değil bizimkisi. İşin özü şu ben bu hayattın merkeziyim. Süt mü içeceğim, benim merkezime en yakın, en doğal, en küçük işletme öncelikli tercihim olacak. Neden önce sağlığım için,  sonra daha az harcama yapmam için sonra yakınımdakinin kazanabilmesi için pasif kurbanlar olmaktan çıkmamızın zamanı geldi. Siz merkezsiniz lütfen gücünüzü küçümsemeyiniz” diye konuştu.

 NAMIK AZGIN


Güncelleme Tarihi: 16 Mart 2015, 14:19
YORUM EKLE
SIRADAKİ HABER