BAŞKAN YILMAZ KIRGIZİSTAN’DA

Samsun Büyükşehir Belediye Başkanı Yusuf Ziya Yılmaz, Kırgızistan'ın başkenti Bişkek'te başlayan "6. Türk Dünyası Mühendislik Mimarlık ve Şehircilik Kurultayı" kapsamında gittiği ülkede çeşitli temaslarda bulundu ve bir sunum gerçekleştirdi.

BAŞKAN YILMAZ KIRGIZİSTAN’DA

    Samsun Büyükşehir Belediye Başkanı Yusuf Ziya Yılmaz, Kırgızistan'ın başkenti Bişkek'te başlayan "6. Türk Dünyası Mühendislik Mimarlık ve Şehircilik Kurultayı" kapsamında gittiği ülkede çeşitli temaslarda bulundu ve bir sunum gerçekleştirdi.

  Başkan Yılmaz,  Kırgızistan Cumhurbaşkanı Almazbek Atambayev'in himayesinde Bişkek'teki Toktogul Satılganov Kırgız Milli Filarmonisi'nde başlayan kurultayın açılışına katıldı ve aynı gün Bişkek Belediye Başkanı  Kubanıçbek Kulmatov’u ziyaret etti. Samimi bir ortamda gerçekleşen ziyaret sırasında Başkan Yılmaz ve Başkan Kulmatov birbirlerine ziyaretin anısı olarak bazı hediyeler takdim ettiler.

   Kurultayın açılış konuşmasını yapan Bişkek Belediye Başkanı Kulmatov, mühendislik, mimarlık ve şehircilik konularının günümüzdeki önemine değinerek, kurultayı organize eden Türk Dünyası Mühendisler ve Mimarlar Birliği'ne teşekkür etti.

    Türkiye'nin Bişkek Büyükelçisi Metin Kılıç da konuşmasında, kurultaya Türk dünyasından katılanların Kırgızistan'ın potansiyelini göreceklerini ve bunu çok iyi değerlendirmeleri gerektiğini kaydetti.

   Türk dünyasından edebiyat, mühendislik, mimari, şehircilik, sanat ve kültür alanlarından önde gelen isimlerin katıldığı kurultayda, yeni projeler, yerel yönetimler, Türk kültürü, yükselen cumhuriyetler ile mühendislik, mimarlık ve şehircilik standartları konularında oturumlar düzenlendi.

                                              BAŞKAN YILMAZ SAMSUN’U TANITTI

    Samsun Büyükşehir Belediye Başkanı Yusuf Ziya Yılmaz kurultayın 2. Gününde yapılan oturumda “İpek yolunda Tarihi Şehirler ve Ticaret Merkezleri” başlıklı bir sunum gerçekleştirdi. Başkan Yılmaz, sunumu öncesinde Karadeniz’in en büyük kenti Samsun’la ilgili kısa bir tanıtım da yaparak katılımcılara Samsun ile ilgili bilgiler aktardı. Daha sonra konu başlığı ile bağlantılı olarak sunumunu yapan Başkan Yılmaz, ticaret merkezi nasıl olur, şehirlerin kimliği ve tarihi ipek yolunun geçmişi gibi konulara değinerek konuşmasını tamamladı.  Bu arada Samsun Büyükşehir Belediyesi tarafından kurultayın yapıldığı salonun girişinde bir Samsun standı kuruldu. Kongre katılımcılarının yoğuın ilgi gösterdiği stand aracılığı ile Samsun’un tanıtımı yapıldı ve çeşitli hediyeler dağıtıldı.

     Ev sahibi Kırgızistan ve Türk dünyasından çok sayıda seçkin konuğun katıldığı ve Kırgızistan Issık Göl bölgesinin tatil merkezi Çolpon-Ata kentinde 7 Eylül’e kadar devam edecek kurultay kapsamında, mimari proje festivali ve "İpek Yolu'nda Deprem Gerçeği ve Bilimsel İşbirliği" forumları da gerçekleştirilecek.

   Kurultaya katılan bazı isimler ve görevleri ise oturum sırasına göre şöyle;

Kubanıçbek Kulmatov (Bişkek Belediye Başkanı), İrfan Uzun (Çevre ve Şehircilik Bakanlığı Müsteşar Yrd.), Turdubek Membetov (Kırg. Mimarlık ve İnş. Ajansı Başkanı), Temir Sarıyev (Kırg. Ekonomi ve Rekabet Politikaları Bakanı), Kasım Kayıhan (Çevre ve Şehircilik Bak. Yapı işleri Gn. Md.), Kamila Taliyeva (Kırg. Kültür, Enformasyon ve Turizm Bakanı), Başaran Ulusoy (Türkiye Sey. Ac. Birliği Başkanı), Bakyt Bakiyirum (Kırg. Enerji Bak. Yrd.), Bülent Erdoğan (Nurol Holding CEO’su), Enver İşkurt (Karayolları Gn. Md. Daire Başkanı), Nihat Özdemir (LİMAK Holding Yön. Kur. Bşk.), Ömer Özdemir (D.S.İ. Gn. Md. Yrd.), Serdar Çam (TİKA Başkanı), Haydar Çittçi (TBMM Gn. Sekreter Yrd.), Prof. Dr. Hikmet koçak (Türk Üniversiteler Birliği Bşk.-Atatürk ünv. Rektörü), Orhan Fevzi Gümrükçüoğlu (Trabzon B.Şehir Bld. Bşk.), Prof. Dr. Amirhan Kusainov ( KazGASA Akademisi Rektörü), Sebahattin Balcı (Kırg.-Türkiye Manas Ünv. Rektörü), Ertuğrul Çalışkan (Karaman Bld. Bşk.), Jados Asanov (TürkPa Gen. Sekreteri), Prof. Dr. Darhan Hıdırali (Türk Dünyası Akademisi Başkanı), Mustafa Baş (Türkiye İlahiyatçılar Birliği Vakfı Başkanı), Ramazan Korkmaz (Kafkasya Üniversiteler Birliği Başkanı-Ardahan Ünv. Rektörü), Gulmira Kudaybedieva (Kırg. Cumhurbaşkanlığı Sosyal işler Daire Bşk.), Numan Aruç (Makedonya Milli Bilimler Akademesi Başkanlığı), Yahya Akengin (TÜRKSAV Başkanı).


Güncelleme Tarihi: 05 Eylül 2014, 18:33

Haydar Yıldırım

YORUM EKLE
SIRADAKİ HABER