MİNDERİN SULTANLARI ŞAMPİYONAYA HAZIRLANIYOR!

Samsun’un Bafra ilçesinde Kıdemli Güreş Antrenörü olan Ali ÇAĞLAR İLE Rahim Sezer KAPLAN 34 kız güreş öğrencileriyle birlikte kızların güreşe olan ilgisini anlattılar.

Samsun’un Bafra ilçesinde Kıdemli Güreş Antrenörü olan Ali ÇAĞLAR İLE Rahim Sezer KAPLAN 34 kız güreş öğrencileriyle birlikte kızların güreşe olan ilgisini anlattılar.

1-Bu yıl kızların güreşe olan ilgisi arttı. Bunun hakkında ne diyeceksiniz?

Kız güreşçilerin Türkiye'de ve yurt dışında müsabakalarda elde ettiği dereceler, kızların güreşe olan ilgisini bir hayli arttırdı. Bu yıl kız öğrenci sayımız önceki senelere göre 2 katına ulaştı. Antrenman salonumuza sığmakta güçlük çekiyoruz, bu sebepten dolayı 2 grup halinde çalıştırıyoruz.

2-Güreş sporunun kızlar için en büyük avantajları neler?

Güreş sporu sayesinde; telefondan, internetten ve kötü alışkanlıklardan uzak kaldıkları için duruşlarının, konuşmalarının, davranışlarının değiştiğini gördük. Aileleri de bu değişikliğin farkındalar ki sürekli bizimle iletişim halindeler. Kızlarının durumlarının nasıl olduğunu, ilerleme kaydedip kaydetmediklerini merak ediyorlar.

3-Aileler kızlarının güreşle ilgilenmesine nasıl bakıyorlar?

İyi bakıyorlar. Bu konuda da bir çok aile bizi desteklemektedir.

4-Ailesi izin vermeyen öğrenciler ne gibi bir çözüm buldu? Yada siz ne gibi bir çözüm buldunuz ?

Bizler ailelerle birebir görüşüp kız güreşi hakkında bilgiler verip, aileleri aydınlattık. Ön yargıları kırdık. Bu sayede ailelerin güreş hakkında ki fikirleri değişti, bir sonra ki antrenmana kızlarını kendileri getirmeye başladılar.

5-Kızdan güreşçi mi olur algısı var mı?

Evet var. İnsanlar dışardan baktıklarında önce yadırgıyorlar ama güreş sporunun içine girdikleri zaman gerçeği görüyorlar.

6-Bu algıyı nasıl yıktınız?

Bu konu hakkında okullarda ailelere ve kız öğrencilere seminerler veriyoruz.  Ve çok güzel dönüşler alıyoruz. Aileler kızlarında erkeklerin yaptığı her sporu yapabileceklerini görerek, güreş sporuna olan inançları birden artmaya başlıyor. Bu sayede “kızdan güreşçi mi olur” algısının yok etmeye çalışıyoruz. Tüm algıları yıkana kadar da seminerleri düzenlemeye devam edeceğiz.

7-Kızlar günde kaç saat minderdeler?

Günde 2 saat antrenman yapıyorlar. Bunun yanı sıra temel jimnastik, eğitsel oyunlarımızla ve duruş tutuşlarımızla güreş sporunu sevdirmeye ve profesyonelce öğretmeye çalışıyoruz.

8-Hedefler ne peki?

Öncelikle Mustafa Kemal Atatürk’ün dediği gibi “Ben sporcunun zeki, çevik ve ahlaklısının severim” sözüyle yola çıkarak, sporcuyu iyi bir birey olarak ortama kazandırmak. Diğer hedefimiz ise Türkiye, Avrupa, Dünya ve Olimpiyat şampiyonalarına hazırlamak.

9-Yeni nesil peki, onlar için neler diyeceksiniz?

Önceliğimiz, spor herkes için sağlıktır diyoruz. Her ailenin çocuklarını spora göndermelerini tavsiye ediyoruz. Spor; çocuklarımızın özgüvenini kazandırdığını, hayata güçlü ve dinamik başlamasını, çekingen içine kapanık olan çocukların sporla kendini aştıklarını görmekteyiz. Ve buda bizi memnun etmekte.

10-Güreş sporunu profesyonel yapmak için ne gerekiyor?

 Önce iyi bir çalışma alanı, uzman antrenörler eşliğinde yeterli gereç ve araçların olması, bunun yanında sponsorlarımızın, belediyelerimizin destek vermesi gerekmektedir.

DANGAL FİLMİNDEN ETKİLENDİM!

Hikâyesinden bahseden güreş öğrencisi Çilem ÇAĞUL “Ba­ba­mı 12 yıl önce kaybettim. Annem ve 2 ablam ile birlikte yaşıyorum. Bir gün an­nem i­le bir­lik­te “dan­gal” fil­mi­ni iz­le­dik, daha sonra an­nemin ha­ya­ta bakış açışı de­ğişti ve bana ‘ölsen de, ke­mik­le­rin­de kı­rıl­sa bu gü­re­şi ya­pa­cak­sın’ diyerek er­te­si gün beni salona ge­ti­rip kayıt yap­tırdı. Bende az­imle, daha çok güreşe sarılarak annemi yanıltmadım. Her ant­ren­man bit­tik­ten sonra 1 saat daha ekstra ant­ren­ma­na kalıyorum ve fazla fazla çalışıyorum.”  diyerek cevapladı.

ABİMİN MADALYALARINI GÖRDÜKÇE HIRS YAPTIM!

Evin en küçüğü olan güreş öğrencisi Rabia GÖKÇE şunları söyledi; “ 13 yaşındayım ve evin en küçüğü benim. Kendimi bildim bileli, çocukluğumdan bu yana milli güreşçi olan abim Muhammed GÖKÇE’ nin hemen hemen tüm maçlarını hiç kaçırmadan izlerim. Abimin kazandığı madalyalar beni çok etkiledi. Abimin başarısını, hırsını gördükçe, her maçtan sonra eve madalya ile geldiğini gördükçe daha da çok etkilendim. Babama ‘bende abim gibi güreş yapmak istiyorum, madalya kazanmak istiyorum’ diyerek güreşe başladım. Ailem her zaman destek oldu, özellikle abim kendi gibi güreşçi olduğum için çok mutlu.” Diyerek sözlerine son verdi.

Samsun Haber, Samsun Haberleri, Haber Samsun, Samsun, Haber, Son Dakika, Altinovagazete.com

Güncelleme Tarihi: 12 Şubat 2019, 16:33
YORUM EKLE
SIRADAKİ HABER