Röportaj: Diş Hekimi Korur Yeni

Bu haftaki röportaj konuğumuz Diş Hekimi Korur Yeni .

  Röportaj: Diş Hekimi Korur Yeni

       Gazetemizin Yazı İşleri Müdürü Namık Azgın'ın oğlu Bafra Cumhuriyet Ortaokulu 5-D Sınıfı öğrencisi Alperen Azgın,'Diş Sağlığı' konusunda, Fen Bilgisi Dersi performansı çerçevesinde, Bafra'mızın tanınmış Diş Hekimlerinden Korur Yeni ile röportaj yaptı. 

       Diş Hekimi Korur Yeni: "Merhaba hoş geldin delikanlı, senin ismin ne?"

      Alperen Azgın: "Ben, Bafra Cumhuriyet Ortaokulu 5 sınıf öğrencilerinden Alperen Azgın, hoş bulduk."

      Diş Hekimi Korur Yeni:"Evet Alperenciğim, bende Diş Hekimi Korur Yeni, senin demek ki; bazı merak ettiğin konular var. Diş sağlığı ile ilgili, ağız sağlığı ile ilgili, bana bir şeyler soracaksın. Haydi, bakim Alperenciğim, seni dinliyorum. "

      Alperen Azgın: Diş sağlığı için ne yapılmalı?

      Diş Hekimi Korur Yeni:"Çok güzel bir soru, öyle güzel bir soru hazırladığın için sana teşekkür ediyorum. Senin yaşındaki çocukların diş sağlığı için yapacağı en güzel şey düzenli diş fırçalamaktır. Düzenli diş fırçalamaktan da kastettiğimiz, ana öğünlerden sonra yani; sabah, öğlen ve akşam yamak yedikten sonra dişlerimizi düzenli olarak fırçalamaktır.

Alperen Azgın: Diş bakımı nedir?   

Diş Hekimi Korur Yeni:"Diş bakımı zaten diş fırçalama anlamına geliyor. Dişlerimize güzel bakacağız. Dişlerimize güzel bakmanın en iyi yolu dişlerimizi fırçalamaktır. Fırçalamayı da günde 3 kere, mümkünse yapabiliyorsak eğer her ana öğünden sonra yani sabah, öğlen ve akşam yemeğimizi yedikten sonra ve yemeğimizi yedikten 15 dakika içerisinde dişlerimizi fırçalayacağız. Yemeğimizi yedikten bir saat sonra yaptığımız fırçalamanın bir anlamı yok, iki saat sonra yapacağımız bir diş fırçalamanın çok bir anlamı yok. O dişlerimizin arasında biriken yemek artıklarını, ilk 15 dakika içerisinde, temizlememiz lazım, çünkü bakteriler ne yapıyor ise, en büyük, en hızlı aktivitelerini ilk 15-20 dakika içerisinde yapıyor."

Alperen Azgın: Dişler nasıl fırçalanmalı?  

Diş Hekimi Korur Yeni:"Dişlerimizi her zaman fırçalayacağız. Senin yaşındaki çocukların, süt, peynir, yoğurt, yumurta gibi ürünlerden çok güzel beslenmelidir. Ben bazen görüyorum, bize diş kontrolüne çocuklarımız geliyor. Küçücük çocuklarda diş çürümeleri görüyorum. Soruyorum süt içiyor mu? ‘İçmiyor' deniliyor. Peynir yiyor mu? ‘Yemiyor' diyorlar. Bu çok yanlış. Dişlerimizi fırçalamanın yanında çok güzel beslenmeye de dikkat edeceğiz. Süt, yoğurt, peynir, yumurtayı bol bol yiyeceğiz. Özelliklede bunların doğal olanını tercih edeceğiz. Bu senin yaşında yapabileceğin en güzel şeyler, diş sağlığı açısından bunlardır. Birde yılda bir defa diş hekimine kontrole gideceksiniz."

Alperen Azgın: Dişlerin çürümeleri ve damak şişmeleri için ne yapılmalı?    

Diş Hekimi Korur Yeni:"Yemeklerimizi yedikten 15 dakika içerisinde, yemek atıklarını uzaklaştırmak için mutlaka fırçalayacağız. Diyelim ki; fırçalamadık, uzaklaştırmadık, yemek artıkları dişin üzerinde veya iki dişin arasında kaldı. Yemek atıklarının veya ağzımızın normal doğasında, tabiatında bulunan bakteriler, hemen faaliyete geçmeye başlıyorlar. Ne yapıyorlar? Yemek artıklarının içerisindeki şekeri, yani karbonhidratları bakteriler öğütüyor. Yani sen yemekleri yiyorsun, ağzımızdaki bakteriler de, bu yemek içerisindeki şekeri, yani karbonhidratı yiyorlar ve bir asit açığa çıkarıyorlar. Bildiğin asit, işte bu asitte, diş minesini çürütüyor. Diş minesinin yapısını bozuyor. Daha sonra bu minedeki yapı bozukluğu, daha içerlere geçiyor ve diş çürüyor. Bir gün bir bakıyorsun ki; hiçbir şikâyetin varken çat diye dişin kırılmış, işte bu dediğim sebepten dolayı asit ne yapıyor? Dişin bu dokularını yumuşatıyor, pürüzlendiriyor ve dişin çürümesine sebep oluyor.  Damak şişmeleri ise, iki sebepten oluyor. Şimdi bahsettiğimiz çürüğün daha da fazla ilerlemesinden dolayı olabilir. Bu diş çürük işi iyice ilerler, ilerler, dişin sinirlerine kadar girer. Dişin sinirlerine girdiği zaman ağrı başlar. Daha sonra dişin sinirinden, bakteriler dişin etrafındaki kemik dokusuna geçerler, kemik dokularına geçtikleri zaman transfer oldukları zaman işte diş şişmeye başlar. Ne olur? Önce dişin dibi şişer, daha sonra diş etleri şişmeye, kabarmaya başlar. Birde bunun haricinde, diş etlerimizin sağlıksız olmasından dişin damakları da şişebilir."

 Alperen Azgın: "Bana dersim adına vermiş olduğunuz bilgilerden dolayı teşekkür ederim." 

Diş Hekimi Korur Yeni:"Bu zevkli bir sohbetti, Alperen'ciğim bende teşekkür ederim."

                                                                                                            NAMIK AZGIN  

YORUM EKLE
SIRADAKİ HABER