Bafra Ovası'nda Buğday Hasadına Başlandı

Bafra ilçesinde, 118 Mahallede 200 bin dekar alanda ekimi yapılan buğdayda hasat dönemi başladı.

Bafra Ovası'nda Buğday Hasadına Başlandı

      Bafra Gıda Tarım ve Hayvancılık ilçe Müdürü Ahmet Dursun, Bafra ovasında toplam 200 bin dekar alanda buğday yetiştiriciliği yapıldığını, yetişen ürünün yüzde 70'ine yakın alanın da biçerdöverle hasat edildiğini söyledi.

      Buğday hasadının çalışmalarına başlandığını ifade eden Bafra Gıda Tarım ve Hayvancılık ilçe Müdürü Ahmet Dursun," Bafra İlçesinde 200 bin dekar alanda buğday yetiştiriciliği yapılmaktadır. Bu yetiştirilen buğdayın yüzde 70'i biçerdöverle hasat edilmektedir. Hasat yapan biçerdöverler, Bafra Gıda Tarım ve Hayvancılık ilçe Müdürlüğü teknik erleri tarafından denetleniyor. Denetleme esnasında biçerdöver operatörlerinin belgesinin olup olmadığına, dane dökümü yapılıp yapılmadığını, biçim zamanının uygun olup olmadığına bakılarak gerekli işlemler yapılmaktadır"dedi. 

       Dursun,"Tane kaybının yüzde 2'den az olması için ekiplerimiz değişik hatlarda biçerdöverleri kontrol etmeye başladı. Bu çalışmalarla verim kaybının az olması amaçlanıyor. Sürücülerimizin biçim yaparken sbahın erken saatlerine ve akşam geç saatlerde biçim yapmamaları gerekmektedir. Her biçim yapılacak yeni tarlaya ve buğday çeşidine göre, ayarlarını gözden geçirerek, biçim yapmaları gerekmektedir" diye konuştu.  

        Geçen yıl yapılan kontroller sonucu ve biçerdöver operatörlerinin de becerisi sayesinde tane kaybını yüzde 2'nin altına düşürdüklerini vurgulayan Dursun, şunları kaydetti:

        "Bu nedenle biçerdöver operatör belgesi olmayanlara hasat yaptırmıyoruz. Yüzde 2'den fazla tane kaybı olan biçerdöver sahiplerine gerekli uyarıları kontrollerimiz sırasında yapıyoruz. Mahsul olmadan önce hububat hasadına kesinlikle girilmeyecek. Aksi davranışlar sergileyenler hakkında yasal işlem yapılacaktır. Bu seneki hububat hasadındaki tane kaybı yüzde 2 olarak belirlendi. Biz bu oranı, ekiplerimizle sürekli denetim yapıp, yüzde 1 ve daha aşağıya düşürmeye çalışacağız. Ekiplerimiz, yaptıkları denetimlerde biçerdöverlerin hasat edeceği her tarla için mahsulün durumuna göre, biçerdöverlerin yeniden ayarlanmasını sağlıyor. "

       Bafra Ziraat Odası Başkanı Sait Karagöl, Şubat, Mart, Nisan ve Mayıs aylarının geçen yıla oranla yağışlı gitmesi nedeniyle beklentilerin aksine verimle ilgili bir sıkıntı yaşanmadığını söyledi.

                                     NAMIK AZGIN  

YORUM EKLE
SIRADAKİ HABER