BAŞKAN YILMAZ,’SAATHANE MEYDANI TARİHİ CAM MÜZEYE DÖNÜŞECEK’

Samsun Büyükşehir Belediye Başkanı Yusuf Ziya Yılmaz, Saathane Meydanı'ndaki tarihi bulguların Danişmentliler zamanından gelebileceğini belirtti.

BAŞKAN YILMAZ,’SAATHANE MEYDANI TARİHİ CAM MÜZEYE DÖNÜŞECEK’

      Saathane Meydan'ındaki çalışmalar uzun zamandır devam ediyor. Cadde AVM projesi ile başlatılan süreçte tarihi mekanların yanında bulunan dükkanlar yıkılmış ve proje hayata koyulmaya başlamıştı. Devam eden kazılar neticesinde derine inildiğinde bazı tarihsel bulgulara rastlanıldı.

      Devam ettirilen kazı çalışmaları sonrasında Saathane Meydanı altında daha büyük tarihsel değerlerin olduğu anlaşıldı. Samsun Büyükşehir Belediye Başkanı Yusuf Ziya Yılmaz, Saathane Meydan'ında devam eden kazılar hakkında geniş çaplı bir açıklama yaparak gelecekteki süreç hakkında bilgi verdi.

 ‘TARİHİYLE PARALELLİK GÖSTEREN BİR MEYDAN OLDUĞUNU HEP BİLİYORUZ’
       Kazılara Koruma kurulu ile birlikte devam ettiklerini belirten Başkan Yusuf Ziya Yılmaz, “Saathane Meydanı şehrin en eski meydanı. Eski Karasamsun, şuandaki Çatalarmut, Bauthane gibi yerlerdeki eski Amisos uygarlıklarına ait olan kazı bulgularının ve tarihsel değerlerin dışında şehrin kuruluş tarihiyle paralellik gösteren bir meydan olduğunu hep biliyoruz. Ancak, mevcut Saathane Meydanı'nın yanındaki han, hamam, medrese ve caminin hemen etrafında oluşmuş gıda ve benzeri tesisleri kaldırılıp da burada taş hanın, hamamın, medresenin ve caminin bir tarihsel değer olarak açığa çıkartmak için çabalarımızı sürdürürken ister istemez zeminde de bir takım kazılara giriştik. Zemindeki kazılara da tarihsel değerler vardır diye şüphe ederek girmedik. Ama hanın bir tarafının yamuk olmasından şüphe ettik. Dedik ki, bu han büyük bir olasılıkla dikdörtgen olabilir. Dikdörtgen bir hanın kesilerek buradan yol geçirilmişliği ile ilgili bir konu olabilir diyerek hanın etrafında yaptığımız kazılardan sonra bir de baktık ki hanın, hakikaten yol geçirmek üzere kesildiğini ve yamuk bir geometriye dönüştürüldüğünü, küçültüldüğüne tanıklık ettik. Bunu görünce bu kazıları devam ettirelim, hamama doğru ilerleyelim dedik. Hamamın etrafından Saathane yönüne doğru yürüyen, Saathane Meydanı'nın altında, medresenin yanında, hamamın etrafında bambaşka bir tarihsel bulgulara ulaştık” dedi.

  ‘BURADAKİ BULGULARIN GÜN YÜZÜNE ÇIKARTILMASI SÜRECİNİN İÇİNE GİRDİK’
        Saathane Meydanı'ndaki bulguların Danışmentliler zamanından gelebileceğini hatırlatan Başkan Yılmaz, “alıntılarıyla birlikte birbirini tamamlayan bir tarihsel hazinenin, bugün ki meydanın altındaki varlığına tanıklık ettik. Bu olaydan sonra Samsun Koruma Kurulumuz konuya vaziyet etti. Burada yapılan kazıyı Kültür Bakanlığımızın elemanlarıyla birlikte devam ettirme kararı aldı. Bizde destek olarak oradaki kazıların finansmanını sağlayarak kazıyı hızla devam ettirip buradaki bulguların gün yüzüne çıkartılması sürecinin içine girdik. Vakıflar Müdürlüğü de buradaki kazılara destek oluyorlar. Çünkü buradaki tesislerin hepsi vakıflara ait Mevcut zeminin altında bulduğumuz şeyler ata yadigarı, tarihi hazine diyebileceğim bir değerler bütününü oluşturuyor. Bu değerler bütünlüğünün Danışmentliler zamanından geldiğini sonra Selçuklular’a ondan sonra Osmanlı İmparatorluğu'na sonra da Türkiye Cumhuriyeti dönemine kadar uzanabileceği bulgularına sahibiz. Hatta Bizans dönemine ait bazı bulgular olduğunu da düşünüyoruz” diye konuştu.
 ‘İNSANLARIN MEYDAN KİMLİĞİNDE KULLANMASININ ÖNÜNÜ KESMEYECEĞİZ’
      Saathane Meydan'ının cam müze olarak meydan halinde kalacağının altını çizen Samsun Büyükşehir Belediyesi Yusuf Ziya Yılmaz, “Biz asla burada yapılan kazılardan sonra buradaki meydanı, insanların meydan kimliğinde kullanmasının önünü kesmeyeceğiz. Burada çıkan kazıların hepsinin üzerini çok şık bir cam vitrin ile kapatacağız. İnsanlar saat kulesinin oradan veya büyük caminin oradan çıktıklarında çifte hamama kadar yürürken adeta aşağıda gözlemlemek istedikleri tarihi bulguları üzerlerindeki hikâyeleriyle beraber bir cam platformun altından okuya okuya yürüyebilecekler. Böylece Samsun’un zaman içerisindeki süreçte geçirdiği evreleri de öğrenmiş olacak, Gelecek nesillerimiz, çocuklarımız. Biz bu sürecin önündeki kamulaştırma ve hukuki süreçleri kanunlarımız çerçevesinde Saathane Meydanı'nı büyüterek hatta belediyemizin tarihi binasını muhafaza ederek, arkadaki daha sonradan yapılmış olan binayı da kaldırarak, tarihsel değerlerimizin hepsini açığa çıkartma çabası içerisindeyiz. Maliyeti ne olursa olsun Samsun’un tarihi süreç içerisindeki geçirdiği evreleri ortaya koyma çabası içerisindeyiz. Buranın Samsun’a kazanılmasında katkı veren herkese teşekkür ederim” şeklinde konuştu.

        Kazıların hala devam ettiği Saathane Meydanı'nda bulunan vatandaşlar, kazıları büyük bir merakla izlemeye devam ediyor.
              Köksal ÖNER

 

Güncelleme Tarihi: 15 Eylül 2015, 10:46
YORUM EKLE
SIRADAKİ HABER