EDİS'ten ŞOK SORU ÖNERGESİ

MHP Samsun Milletvekili Hüseyin Edis, yaygın basında yer alan Emniyet Genel Müdürlüğü’nün (EGM) İtalyan şirketi Hacking Team’den vatandaşların cep telefonlarını, bilgisayarlarını uzaktan kontrol etmek için virüs yayan ürünler satın aldığı iddialarını meclis gündemine taşıdı.

EDİS'ten ŞOK SORU ÖNERGESİ

                             "EGM, İTALYA'dan VİRÜS MÜ SATIN ALDI?"

          Edis, 9 Temmuz 2015 tarihli Hürriyet Gazetesindeki Tolga Tanış imzalı haberde, Tolga Tanış’ın 12 Temmuz 2015 tarihli Hürriyet Gazetesindeki köşe yazısında ve diğer medya organlarında Emniyet Genel Müdürlüğü’nün (EGM) İtalyan şirketi Hacking Team’den vatandaşların cep telefonlarını, bilgisayarlarını uzaktan kontrol etmek için virüs yayan ürünler satın aldığı iddialarına ilişkin çıkan haberlerle ilgili olarak İçişleri Bakanı Selami Altınok'a yazılı olarak cevaplandırılması için yazılı soru önergesi verdi.

        Mevcut dinleme ve izlemeye ilişkin yasal mevzuata göre ancak hakim kararıyla veya izinli bir biçimde Telekomünikasyon İletişim Başkanlığı tarafından dinleme yapılabileceğine işaret eden Edis, "Casus devlet istemiyoruz" dedi.

          Edis'in konuya ilişkin soru önergesinde yer alan maddeler ise şöyle:

1- EGM, devletlere bilgisayar korsanlığı hizmeti verdiği ileri sürülen İtalyan şirketi Hacking Team’den vatandaşların cep telefonlarını, bilgisayarlarını uzaktan kontrol etmek için virüs yayan ürünler satın almış mıdır?

2- Hacking Team isimli şirketten yasal olmayan dinlemeler yapılabilmesi için özel donanımlı bilgisayar satın alınmış mıdır?

3- EGM 2011’de anlaştığı şirketle olan kontratını Şubat 2015’te yenilemiş midir?

4- Şimdiye kadar Hacking Team adlı şirkete ne kadar ücret ödenmiştir?

5- Anılan şirketin hacklendiği ve ortaya çıkan 400 GB’lık e-postalarında, Türk polisi ve şirketin teknik elemanları arasındaki yüzlerce yazışmanın açığa çıktığı iddiaları doğru mudur?

6- Açığa çıktığı iddia edilen yazışmalardan dolayı devlet sırları ortaya saçılmış mıdır?

7- Bu hacker programı aracılığıyla hakim kararı olmadan dinleme yapılmış mıdır?

8- Yapıldı ise bu yolla kaç kişi dinlenmiştir?

9- Bu kişiler hangi amaçla dinlenmiştir? Bu kişilerin konumları nedir?

10- Datalink Analiz Limited şirketinin Hackin Team ile ilgisi var mıdır? Bu şirket kime aittir?

11- Base Bilgi Teknolojileri Limited şirketi kime aittir? Bu şirketin sahiplerinin Datalink Analiz Limited şirketini satın aldığı doğru mudur?

12- Bu şirketlerin sahibi olduğu ileri sürülen Atalay Candelen’in, 2011 Genel Seçimleri öncesinde MHP’li yöneticilerin özel hayatlarına ilişkin kasetleri yayınlayan sitenin sahibi Faruk Bayırdır ile ortaklığı var mıdır?

13- Faruk Bayındır, EGM ile bir iş ilişkisi içinde midir?

14- Polisin Hacking Team adlı şirketten satın aldığı virüslü programın 50 hedefte kullandığı iddia edilmektedir. Bu iddia doğru mudur? Doğru ise bu hedefler kimler ya da hangi kurumlardır? Bu hedefler arasında MHP ve diğer muhalefet partileri yer almakta mıdır?

15- Anılan programın halen kullanıldığı iddiası doğru mudur?

16- Kamu görevi yapmakla yükümlü olan EGM tarafından yasal olmayan yollarla muhalefet partileri ve mensupları halen izlenmekte midir?

              NAMIK AZGIN 

 

Güncelleme Tarihi: 15 Eylül 2015, 14:51
YORUM EKLE
SIRADAKİ HABER