Çeltikte Yabancı Ot Mücadelesi Sıkıntısı

Çeltik, mısır, buğday, soya gibi bazı önemli kültür bitkilerinde hastalık, zararlı ve yabancı otlardan kaynaklandığı bildirildi.

Çeltikte Yabancı Ot Mücadelesi Sıkıntısı

       AgroKar Tarım Ürünleri Sanayi Ticaret Limited Şirketi sahibi Ziraat Yüksek Mühendisi Ahmet Toksal, çeltikte yabancı ot mücadelesi konusunda bilgi verildi.          

       Ziraat Yüksek Mühendisi Ahmet Toksal,"Bafra ovasında domateste virüs problemi var. Bu yüzden Bafra ovasında bazı çiftçiler, domates tarlamızı bozdu. Yerine başka mahsul ekti. Çeltikte ‘beyaz darı' yani ‘akdarı' diye adlandırılan yabancı otla, ilaçlarla mücadele yapılamadığı için çeltik verimini düşürüyor. Trakya'dan gelen çeltik tohumları sertifikalı olmasına rağmen ‘akdarı' taşıyor" dedi. 

                   "YABANCI OTLARIN ÜRÜNE VE TARLAYA ZARARI VAR"

         AgroKar Tarım Ürünleri Sanayi Ticaret Limited Şirketi sahibi Ziraat Yüksek Mühendisi Ahmet Toksal,"Yabancı otlar ilkbaharda havaların ısınmasıyla gelişmeye başlayıp haziran ve temmuz sonuna kadar çeltik tavalarını istila eder. Çeltik tarımında sorun olan otlar darıcan (cinek) çeltiksi darıcan (akdarı), kız otu (venüs otu), dipotu, kurbağa kaşığı, barajotu, topalak, kofalık, hasırotu, deniz dili, su menekşesi ve ayak otudur. Hastalık ve otlarla zirai ilaç mücadeleleri yapılamadığı için münavebe, yani aynı tarlaya her yıl değişik ürünler ekilmeli, Çiftçi çeltik tohumuna özen gösterip, kendisi tohumu ayırmalı " diye konuştu.    

            NAMIK AZGIN  

YORUM EKLE
SIRADAKİ HABER