banner223

“FAİZLERİN KÜRESEL ÖLÇEKTE YÜKSELME İHTİMALİ FAZLA”

Maliye Bakanı Mehmet Şimşek, küresel gelişmelerin, gelişmekte olan ekonomilerin aleyhine olduğu ve jeopolitik gerginliklerin bulunduğu bir ortamda oldukların belirterek Türkiye ekonomisinin zorlu testlerden geçtiğini vurguladı.

“FAİZLERİN KÜRESEL ÖLÇEKTE YÜKSELME İHTİMALİ FAZLA”

     Küresel anlamda da zor bir süreçten geçildiğine dikkat çeken Şimşek, "Faizlerin ABD'de artması riski yükseliyor. Önümüzdeki senenin en geç ikinci yarısından itibaren faizlerin küresel ölçekte yükselme ihtimali oldukça fazla. Aynı şey İngiltere için de geçerli. Küresel ekonomide yavaş yavaş sular bir miktar ısınacak" dedi. Jeopolitik gerginliklerin doğrudan ve dolaylı etkilerinin olduğunu belirten Şimşek, "Irak bizim Almanya'dan sonraki en büyük ihracat pazarımız, net bazda dünyada en çok dış ticaret fazlası verdiğimiz ülke. Petrol fiyatlarındaki her 10 dolarlık yükseliş cari açığımızı GSYH'nin yüzde 0.6'sı yaklaşık 5 milyar dolar civarında olumsuz etkiliyor. Yani petrol fiyatları 10 dolar arttığında bizim cari açığımızı yaklaşık 5 milyar dolar arttırıyor" diye konuştu.

         "Faizler hızlı düşerse yatırımla birlikte tüketim de artıyor"

       Bakan Şimşek, faiz tartışmalarının sorulması üzerine ise faizlerin inmesini arzulamanın, daha çok yatırım ve istihdam için son derece doğru olduğunu, ancak ülkenin birçok sorunu bulunduğu için bunları dengeli götürme arayışının ortaya çıktığını söyledi.

         Bir taraftan hızlı büyümek istendiğini ama aşırı bir tüketim olduğunu belirten Şimşek,"Başbakanımız onu da istemiyor, zaman zaman verimlilikten bahsetmiştir. Birçok husus var bunları dengeli götürmemiz lazım. Faizleri çok hızlı düşürürseniz, sadece yatırım artmaz tüketim de artıyor. Geçen sene vatandaşımız 100 liralık gelir elde ediyorsa bunun sadece 13 lirasını tasarruf ederken, 87 lirasını harcadı. Halbuki ortalama gelişmekte olan ekonomilerine bakarsanız vatandaş 67 lira harcıyor" şeklinde konuştu.

           NAMIK AZGIN  

YORUM EKLE
SIRADAKİ HABER