GELENEKSEL 14.BÜYÜK KERMES AÇILDI

Bafra ilçesinde, yatılı Kur'an kursları ve yurtlarına gelir getirmek amacıyla kurulan ve gelenekselleşen kermesin 14’üncüsü törenle açıldı.

GELENEKSEL 14.BÜYÜK KERMES AÇILDI

      Tabakhane Mahallesi Fatih Öğrenci Yurdu bahçesinde kurulan Büyük Kermes'ten elde edilen gelir; Fatih Merkez, İrşadiye, Altınyaprak, Mevlana Kur'an Yurtları ve dernekleri yararına harcanacak.    

     Kermeste sergilenen çeşitli nakışlar, işlemeler, el örgüleri, elbiseler, çeyizlik eşyalar, mobilya çeşitleri ve elektronik ev aletleri satışa sunuldu.

     14.Geleneksel Büyük Kermes'in açılış konuşmasını yapan Fatih Merkez, İrşadiye, Altınyaprak ve Mevlana Yurtları Müdürü Hüseyin Çelebi, 7'den 70'e herkese, her yaşa, her kasaya, herkese, her zevke göre geleneksel 14. Büyük Kermesi düzenlediklerini söyledi.

      Bafra  Mehteran takımının gösterileriyle başlayan kermes açılışında konuşma yapan Fatih Eğitim Kurumları yönetim kurulu başkanı Hüseyin Çelebi,” Medeniyetimizin en muzim unsurlarından biri hiç şüphesiz ki; yardımlaşma ve vakıflardır. Maziye baktığınız zaman insanlığa hizmette yarışmayı kendisine şiar edinen ecdadımız hemem hemen her sahada, vakıflar kurmuş. Kış ayının şiddetli geçtiği yerlerde, vahşi hayvanların bile açlıktan kırılmamaları için orman kenarlarına yiyecek koymak üzere kurulmuş vakıflardan tutunda, yolda kalmışlara yardım yapmak için kurulmuş vakıflara kadar birçok hizmet, hayır ve hasenat işleri bu anlayışla yürütülmüştür. Savaş zamanlarında imar işlerinde, kıtlık zamanlarında, fakir ve muhtaçlara ve bilhassa talebelere yardım maksadıyla insanlar bir araya gelmişlerdir. Malı olandan mal, parası olandan para, el emeği verenden el emeği alınmış ve bu gibi hizmetler ifa edilmiştir. Osmanlı zamanında yardım sergileri diye yapılan bugünkü hayır çarşıları, kermeslerin bazı hususiyetleri vardır. Mesela sergilenmek üzere, herkes en güzel eşyayı getirir, halı, kilim, yorgan, yatak örtüleri, ev mefruşat takımları, kahve ve personel takımları, heybe ve çantalar, mobilyalar, her sanattan en güzel eserler getirilip sergilenilirdi. Niçin yapılırdı, bu sergiler? Bir savaş zamanında donanma yararına, mektepler medreseler eğitim kurumları yararına, demir yolları yararına, harp gazileri yararına, talebeler ve fakirler yararına sergiler yapılırdı. Eskinin sergileri, günümüzün kermesleri hayır çarşılarıdır” dedi.           

      Kermesin 30 gün açık kalacağını ve yurtlarında 511 yatılı öğrenci barındırdıklarını belirten Çelebi, “Milli ve manevi değerlere varis olabilecek nesiller yetiştirmek için yurtlarımız, hizmetlerine devam ediyor. Kermesimizde bu gayeye hizmet için hazırlanmıştır. 4 tane yurdun birleşimiyle, geliri yardıma muhtaç öğrencilerin eğitimi ve öğretimine katkıda bulunmak amacıyla kullanılacaktır. Yavrularımızı gösterişe kaptırmayan, solan ve pörsüyen zevkler uğrunda feda etmeyen siz değerli halkımıza, dernek üyelerimize ve bu organizasyonda emeği geçen herkese teşekkür ederim" diye konuştu.

      Kermesin hayırlara vesile olması temennisiyle konuşma yapan Bafra Belediye Başkanı Zihni Şahin yaptığı konuşmada, "Büyük bir Kermesin açılışı vesilesiyle, sizlerle birlikte olmanın engin mutluluğu içinde, hepinize hoş geldiniz diyor, saygılar sunuyorum. Bu vesile ile Anneler günü var. Tüm annelerin anneler gününü tebrik ediyorum. Cenab-ı Allah’tan sağlık, afiyet, huzur içinde nice böyle günlere kavuşmalarını diliyorum. Aynı zamanda ‘Engelliler Haftası’, engellilerimizin de engelsiz bir dünya’ya kavuşması dileğiyle, onlarında haftasını tebrik ediyorum. Bu hizmete uzun yıllar önderlik ve rehberlik yapmış sayın Kazım Yazıcı hocamızı da rahmetle, minnetle ve şükranla anıyorum. Allah mekânını cennet etsin. Kazım hocamla bizim tanışmalarımız, ta 1970 yıllarının öncesine rastlıyor. Yapılan çalışmaları ta o zamandan beridir biliyoruz, takip ediyoruz. Bu yurtlarda bulunan talebelere bizimde katkımız olmuştur. Ben bu vesile ile bugün burada bu organizasyonu tertip eden, emeğe gecen herkese teşekkür ederim" diye konuştu.     

        Bafra Belediye Başkanı Zihni Şahin yaptığı konuşmada, "Uzun yıllardır Bafra'mıza, bölgemize ve ülkemize hizmet eden Fatih Merkez, İrşadiye, Altınyaprak ve Mevlana Yurtları yapmış oldukları çalışmalar ve eğitim gören başarılı öğrenciler sayesinde ismini duyurmuştur. İnsanların en hayırlısı, insanlara faydalı olandır. Onun içindir ki yapılan bu anlamlı çalışmalar için teşekkür ediyor, kermesin hayırlı olmasını diliyorum" şeklinde konuştu.   

        Kermesin Deve Ağalığı ihalesini 15 bin TL İle Yaşar Topkara kazandı. Kermesin açılış töreninden sonra yurt yetkilileri açılışa katılanlara ikramda bulundu.

                         KURDELE DUALARLA KESİLDİ 
       
Konuşmalardan sonra Bafra İlçe Müftüsü İsmail Çiçek'in duası ile açılış kurdelesi kesildi.14.Geleneksel Büyük Kermes'in açılış kurdelesini; Bafra Belediye Başkanı Zihni Şahin, Fatih Eğitim Kurumları yönetim kurulu başkanı Hüseyin Çelebi, MHP Samsun Milletvekili adayı Hüseyin Edis, Bafra Müftüsü İsmail Çiçek birlikte kestiler.

        Kermesin açılışında davetli protokol kermes alanını gezdi.

        El emeği, göz nuru çeşit çeşit nakışlar, işlemeler, el örgüleri, pike takımları, elbiseler, çeyizlik eşyalar, mobilya çeşitleri, elektronik ev aletleri ve Anadolu Türk mutfağının çeşitlerinin satıldığı kermesin 30 gün açık kalacağı bildirildi.

        Kermesin açılışına; Bafra Belediye Başkanı Zihni Şahin, MHP Samsun Milletvekili adayı Hüseyin Edis, Fatih Merkez, İrşadiye, Altınyaprak ve Mevlana Yurtları Müdürü Hüseyin Çelebi,  AK Parti Bafra İlçe Başkanı Tuncay Yurduseven, Bafra ilçe Milli Eğitim Müdürü Mehmet Ali Katipoğlu, MHP Bafra ilçe Başkanı Av. Hüseyin Acar, SP Bafra ilçe Başkanı Mustafa Öcal, SP Samsun Milletvekili adayı Bilal Arslan, Bafra Müftüsü İsmail Çiçek,Alaçam İlçe Müftüsü Ali Toprak, Bafra Belediye meclis üyeleri, işadamları, sivil toplum örgütü temsilcileri, daire müdürleri, öğretmenler ve çok sayıda vatandaş katıldı.   

             NAMIK AZGIN   

 

Güncelleme Tarihi: 09 Mayıs 2015, 20:31
YORUM EKLE
SIRADAKİ HABER