banner221

HIDIRELLEZ MAHALLESİNDE, İLK DEFA HIDIRELLEZ KUTLANDI

Samsun’un Bafra ilçesinin Hıdırellez Mahallesinde(Köyünde) 6 Mayıs Hıdırellez kutlamaları, Bafra Kaymakamlığı ve Halk Eğitim Merkezi bünyesinde, ‘Hıdırellez Şenliği’ festivale dönüştü.

HIDIRELLEZ MAHALLESİNDE, İLK DEFA HIDIRELLEZ KUTLANDI

      İnanışa göre iyileri mükâfatlandırıp, kötüleri cezalandıran, zorluklarda yardımcı olan ve bolluğa kavuşturan Hızır'ın, İlyas peygamberle buluştuğu 6 Mayıs Tarihinde binlere yıldır ülkemizde kutlanan Hıdırellez Bafra Kaymakamlığı bünyesinde Bafra Halk Eğitim Müdürlüğü Organizasyonunda ilçeye bağlı Hıdırellez Köyünde kutlandı.      

     Bafra Kaymakamlığı bünyesinde, festival olarak birincisi kutlanan Hıdırellez Şenlikleri, köylülerin ve protokolün Bafra Kaymakamı Halis Arslan’ı köy meydanında karşılamasıyla başladı. Köy meydanında Kaymakam Arslan’ı karşılayan köylüler davul zurna eşliğinde halay çekti ve şenlik alanına kadar kaymakam eşliğinde yürüdüler.

      Hıdırellez Mahallesinde (Köyünde) Bafra ilçe Müftüsü İsmail Çiçek’in yaptığı duadan sonra kurban kesildi.

    Bafra Kaymakamı Halis Arslan,”Adı Hıdırellez olan bu köyde, öğrendiğim kadarıyla,  kaynaklardan edindiğimiz bilgiye göre, 200 yıl önce bu köyde bir etkinlik yapılmış.200 yıl sonra olsa bile bu köyde, mahalle ziyaretlerimiz sırasında, 2 ay önce, buraya g uruplar halinde geldiğimizde, köyün adının Hıdırellez olduğunu öğrendik. Muhtarla ta o zaman karar verdik ve inşallah bu güne kavuştuk. Adı Hıdırellez olan bu köyde ilkbahar bayramınız kutlu olsun. İnşallah bu ilkin daha çok birlik ve beraberliklere vesile olur. Bugün burada bir istek var. Bu istek iyiye, doğruya, güzel’e, berekete, huzura dönük bir istektir. Allah bu isteklerinizi kabul etsin ” dedi.     

    Bafra Kaymakamı Halis Arslan, Bafra ilçe Milli Eğitim Müdürü Mehmet Ali Katipoğlu ve Köy Muhtarı Erdoğan Bölük tarafından festivalin açılış kurdelesi kesildi. Bafra Kaymakamı ilçe Halis Arslan ile Zihni Şahin Bafra Kaymakamlığı bünyesinde, festival olarak birincisi kutlanan Hıdırellez Şenlikleri, köylülerin ve protokolün Bafra Kaymakamı Halis Arslan’ı köy meydanında karşılamasıyla başladı.
    Bafra Belediye Başkanı Zihni Şahin’in yaktığı Hıdırellez ateşinden Kaymakam Arslan ve Zihni Şahin’in ardından bütün protokol üyeleri atladı. Kurban kesiminin ardından 6 Mayısta günahların silindiği inancıyla küçük çocukları salıncakta salladırlar ve Kaymakam Arslan ile heyeti yumurtaların haşlandığı kazanın başına giderek haşlanmış yumurtaları tokuşturdular ve gülüşmeler yaşandı.

      Hıdırellez ateşinin ardından şenlik alanının girişinde koş kurban edildi. Bafra ziraat Odası Başkanı Osman Tosuner tarafından Bafra Kaymakamı Halis Arslan, Bafra Belediye Başkanı Zihni Şahin, AK Parti Bafra ilçe Başkanı Tuncay Yurduseven ve Köy Muhtarı Erdoğan Bölük’ün alnına kan sürüldü.

    Şenlikte Muhtar Erdoğan Bölük’ün hoş geldiniz konuşmasının ardından konuşma yapan Bafra Belediye Başkanı Zihni Şahin, “Hıdırellez Türk toplumunda bir dini veya milli bayram gibi kendiliğinden kutlanan bir bahar bayramıdır. O bakımdan hepinizin bahar bayramını kutlarım. Bugün Bafra’nın ne kadar mesire alanı varsa hepsi dolu gezip görebilirsiniz. Bütün insanlarımız organize ile değil tamamen kendi imkânlarıyla bu günü iyi bir şekilde kutlamakta ve değerlendirmektedir. Zorlamayla bayramlar olmuyor, fakat halkımız kendi kendine bu Hıdrellez’i yüzyıllardır kutlamaktadır”  dedi.

     Konuşmaların ardından minik güreşçiler protokolü selamlayarak güreş turnuvası yaptılar. Turnuva sonucu 1. olan Murat Olgun, 2. olan Sefa Sel ve yarışma 3.leri Alaattin Çakır ve Furkan Yıldız’a ödülleri Kaymakam Halis Arslan, Belediye Başkanı Zihni Şahin ve Bafra İlçe Milli Eğitim Müdürü Mehmet Ali Katipoğlu tarafından takdim edildi.

      Festivalde Bafra Musiki Cemiyeti Halk Oyunları ekibi ve Sürmeli Köyü Halk Oyunu ekibi gösterisi ile devam eden şenlik çeşitli etkinliklerle devam etti.

     Hıdırellez Şenliğine; Bafra Kaymakamı Halis Arslan, Bafra Belediye Başkanı Zihni Şahin, AK Parti Bafra ilçe Başkanı Tuncay Yurduseven, Bafra İlçe Milli Eğitim Müdürü Mehmet Ali Katipoğlu, SP Bafra İlçe Başkanı Mustafa Öcal, SP Samsun Milletvekili adayları Turhan Bayraktar, Bilal Aslan, Bafra İlçe Müftüsü İsmail Çiçek, Bafra Ziraat Odası Başkanı Osman Tosuner, Bafra Haşlk Eğitim Merkezi Müdürü Hamdi Yıldız,  Muhtarlar ve çok sayıda davetli vatandaş katıldı.  

              NAMIK AZGIN



 




Güncelleme Tarihi: 07 Mayıs 2015, 18:01
YORUM EKLE
YORUMLAR
meltem
meltem - 9 yıl Önce

dilekler ne zaman yazılacak ne zaman denize atılacak

SIRADAKİ HABER