TÜRKİYE MEYVE ÜRETİCİLERİ BİRLİĞİ GENEL BAŞKANI GÜLAL,”HEDEFİMİZ ÜRETİCİDEN TÜKETİCİYE ULAŞMAK”

Türkiye Meyve Üreticileri Merkez Birliği Genel Başkanı Alaettin Gülal, Samsun’da gerçekleştirdikleri Karadeniz Meyveciliği ve Yöresel Ürünler Fuarının sonuçunu anlattı.

TÜRKİYE MEYVE ÜRETİCİLERİ BİRLİĞİ GENEL BAŞKANI GÜLAL,”HEDEFİMİZ ÜRETİCİDEN TÜKETİCİYE ULAŞMAK”

     Türkiye Meyve Üreticileri Merkez Birliği Genel Başkanı Alaettin Gülal, Samsun’da gerçekleştirdikleri Karadeniz Meyveciliği ve Yöresel Ürünler Fuarının sonuçlanmasının ardından kendisine organizasyonun nasıl geçtiğini sorduk, böyle bir organizasyonun daha önce Adana, Antalya, İzmir ve Bursa’da gerçekleştirdiklerini, Samsun’da ise; ilk olduğunu ifade etti.

 Türkiye Meyve Üreticileri Merkez Birliği Genel Başkanı Alaettin Gülal,”Samsun’da ve Karadeniz de ilk olarak gerçekleştirdiğimiz bu organizasyonda 57 ilimizden çiftçilerimizin ve yörelerine has olan ürünler 10 gün boyunca tanıtımı ve satışı gerçekleşti. Organizasyona Samsun Büyükşehir Belediyesi tam destek verdi. Samsun Gıda Tarım ve Hayvancılık il Müdürlüğü, Alaçam, 19 Mayıs, Atakum Belediyeleri ve Terme ilçesinin STK’larının tamamı destek verdi. Organizasyonda, 19 Mayıs ilçesi Türkiye’yi temsil etmiş oldu. Terme ilçesi ise; ilçede üretilen her türlü ürünü tanıtıp, pazarlaması ile özellikle pirinç ve pidesi ile ön plana çıkarak, Samsun’u temsil etmiş oldu. Her şeyin güzel olduğu bu organizasyonda üzücü bir durumla karşılaştık. Samsun ilinde yaklaşık 6 bin ton civarında organik fındık üretimi yapmamıza rağmen organik iç fındık olarak, satış yapamadık. Sebebi ise; organik fındık işleme yapan firmalar, yurt içinde satış yapmadığından direk yurt dışı gerçekleştirdiğinden işlenmiş fındık bulamadık. Fındığın kabuklu olarak, satışı gerçekleşti. Bu sebeptendir ki; en kısa süre içerisinde, organik fındık fabrikasının gerçekleştirilmesi gerekli olduğu bir kez daha görülmüştür. Samsun’da, gelecek yıllarda da bu organizasyonumuzu devam ettireceğiz ” dedi.

Fındık fiyatları konusundaGülal,”Şuan ki; fındık fiyatı konusunda arz talep dengesi doğrultusunda, fiyatların çiftçi tarafından olumsuz görülmediğini fark ediyoruz. Son 5 yılda, rekoltenin yeterli olmadığından fiyat belirleme gücü bir ölçüde çiftçinin gücünü artırdı. Çiftçilerimize önemli birkaç duyurumuz var. Özellikle iklim değişiklerinden dolayı gübrelemeyiçiftçimiz Ocak ayı sonuna kadar tamamlamaları gerekmektedir. Yine yüksek bölgelerimizde, geçtiğimiz yıl Nisan ayında, hava şartları sıcak geçtiğinden dolayı uç filizlerde gevelenme olmuştu. Önümüzdeki yıl böyle bir durumla karşılaşma riskimiz yine olacaktır. Bununla alakalı yaprak dökümünden 12’inciayın sonra kadar, bordo bulamacı kullanılması ve Mart ayı sonunda, Nisan ayı başında, kükürt kullanılması, bu tür zararlılara ve benzeri mantari yosun ve fındık sülüğü gibi zararlılara karşı faydalı olacaktır. Benzeri uygulamaların meyve ağaçlarının tamamında zamanlaması değişik olması kaydıyla yapılmasında faydalı olacaktır” diye konuştu.

NAMIK AZGIN 

Güncelleme Tarihi: 25 Ekim 2015, 13:53
YORUM EKLE
SIRADAKİ HABER