TÜTÜN’DE YENİ SEZON BAŞLADI

Bafra ilçesi ve çevresinde, halkın geçim kaynaklarından olan 2014 yılı tütün ürünü fidesi dikimi sezonu başlandı.

TÜTÜN’DE YENİ SEZON BAŞLADI

      Bafra'ya bağlı 110 mahallede,50 bin dekar alanda, tütünle geçimini sürdüren 21 bin tütün üreticisi, tütün fidelerini toprakla buluşturuyor.

      Baharın yoğun yağışlı geçmesi, tarlaların geç sürülmesine ve dikime geç başlanmasına neden oldu. Tütün üreticileri ürünü bir an önce dikmek için yoğun gayret sarf ediyor.

     BAFRA OVASINDA TÜTÜN FİDELERİ TOPRAKLA BULUŞTURULUYOR

     Bafra ilçesinde, tütün dikimi tüm hızıyla devam ediyor. Bafra ovasında, tütün üreticileri tütün fidelerini toprakla buluşturmak için sabahın erken saatlerinde çoluk çocuk demeden tütün tarlalarına gidiyor.

    Bafra Ziraat Odası Başkanı Sait Karagöl, "Bafra ovasının can damarlarından olan tütünü dikim zamanında, halkımızın büyük emek vererek, tütün fidelerini toprakla buluşturulduğunu görüyoruz. Üreticinin emeğinin karşılığını alacağını ümit ediyorum" dedi.   

    Karagöl, Bafra ovası ve çevresinde tütün dikiminin Mayıs ayı sonu ile Haziran ayı ilk haftaları içerisinde sona erebileceğini belirtti.

     50 bin dekar alanda 5,5 Ton tahmini rekolte beklediklerini belirten Bafra ve Çevresi Tütün Üreticileri Birliği Başkanı Mehmet Gür, "Bafra ve çevresi tütüncülük konusunda altın yıllarını yaşamaya başladı. Birliğimizin şuan 97 üyesi var. Bafra ilçesinin 140 mahallesi var. Bu mahallelerimizin % 90'ında 2014 yılında tütün dikiliyor. Geçen sene tütünün başfiyatı 13,5 TL idi, 2014 yılı sonunda tütünün başfiyatının 15-16 TL arasında olacak. Tütün üreticileri ve Tüccarlarda bu fiyatlardan memnun, bu sene kuraklıktan dolayı su sıkıntısı var. Çiftçilerimizin bir yıl kredilerinin ertelenmesini istiyoruz" diye konuştu.  

        Tütünden başka kırsal arazide yapılabilecek bir mahsulün olmadığını belirten Bakırpınar Mahallesi sakinlerinden Alaattin Erol, her sene 16 dönüm araziden 2 ton tütün üretimi yaptığını ifade etti.

        NAMIK AZGIN     

 



YORUM EKLE
SIRADAKİ HABER