banner223

Tarihi Kentler Birliği Buluşması Gaziantep'te Yapıldı

Başkan Yılmaz: Tarihi Kentler Birliği bir okuldur. Kırsal mimarinin korunması için çaba göstermeliyiz.

Tarihi Kentler Birliği Buluşması Gaziantep'te Yapıldı

 Samsun Büyükşehir Belediye Başkanı Yusuf Ziya Yılmaz Tarihi Kentler Birliği Gaziantep Buluşması’nda Tarihi Kentler Birliği’nin büyük bir okul olduğunu belirterek, “Biz bu okulda sadece kadimin değerlerini korumayı öğrenmiyoruz, aynı zamanda belediyeciliği de öğreniyoruz” dedi.

 
TKB BİR OKUL BİZ BU OKULDA BELEDİYECİLİĞİ ÖĞRENİYORUZ
Tarihi Kentler Birliği (TKB) Gaziantep Buluşması’nda konuşan Samsun Büyükşehir Belediye Başkanı ve TKB Başkanı Yusuf Ziya Yılmaz TKB’de sadece tarihi değerlerin değil belediyeciliğin de konuşulduğunu belirterek, “Tarihi Kentler Birliği bana göre büyük bir okul. Biz bu okulda sadece kadimin değerlerini korumayı öğrenmiyoruz, aynı zamanda belediyeciliği de öğreniyoruz. Belediyeciliğin okulu olmaması bir eksiklik ama bu eksikliği TKB tamamlıyor. Geçtiğimiz yılları çok iyi değerlendirmemizdeki en önemli katkı TKB’den geliyor. Burada sadece tarihi değerlerimizi koruyup kollayıp geleceğe taşımayı konuşmuyoruz. Belediyecilik ile ilgili de konuşuyoruz. Belediyeciliğin güçlüklerini, ileride karşımıza çıkabilecek sorunları aramızda bulunan milletvekillerimiz ile paylaşıyoruz” diye konuştu.

GAZİANTEP GELİŞEREK YARINLARA KOŞUYOR
Gaziantep’in tarihi dokusunun yanında gelişmişlik sergilemesinin de gözlerden kaçmadığını belirten Samsun Büyükşehir Belediye Başkanı Yılmaz,  Gaziantep hakkında, “Havaalanından çıktıktan itibaren yudum yudum Gaziantep’i hissetmeye başladım. Antep sadece güneydoğunun değil, Türkiye’nin en iddialı şehirlerinden biri olacağım diyor ziyaretçilerine. Havaalanından şehre gelene kadar yol üzerindeki peyzaj çalışmaları, bordürler, tüm ayrıntılar Gaziantep’in geliştiğini gözler önüne seriyor. Antep’imiz de medeniyet kokuyor, uygarlık kokuyor, tarih kokuyor. Gün içinde yaptığımız gezilerde belediye başkanlarımızın tarihi değerleri tırnaklarıyla kazıyarak gün yüzüne çıkardığını gördük. Asım beyden bu yana başlayan Gaziantep modernizasyonunu alkışlıyorum. Eski bakanımız ve şu an meslektaşım olan Gaziantep Büyükşehir Belediye Başkanı Fatma Şahin hanıma da Gaziantep için yaptığı tüm çalışmalarda başarılar diliyorum” açıklamalarında bulundu.

KIRSAL MİMARİYİ KORUNMALI
Kırsal mimarinin korunması noktasında daha hassas davranılması gerektiğine de dikkat çeken Başkan Yılmaz şöyle devam etti; “2014 yılında yapılan değişiklikle büyükşehirlerimizin sınırları büyüyerek bütün ilçeleri kapsar hale geldi. İl Özel İdaresi’nin sorumluluğunda olan kırsal kesimdeki eski adıyla köy olan mahallelerimizde kadimden bize kalmış olan köy konakları ve tarihi değeri olan bina ve tesisleri koruyarak geleceğe taşıma gibi bir sorumluluğa daha sahip olduk. Ancak şehir merkezlerinde olan koruma bilinci maalesef kırsal kesimlerde yok. Kırsaldaki Ahmet Ağa’ya ‘Senin bu konağın tarihi bir değer, onu korumamız, gelecek nesillere aktarmamız gerekiyor’ desek geri adım atıyor. Geri adım atmasının en büyük nedeni restorasyonun güçlükleridir. Biz bu noktada bu güçlüğü aşacağımızı, onunla ilgili kendisine katkı sağlayacağımızı söylediğimiz zaman kaygıları ortadan kaldırırız ve koruma bilincini geliştiririz diye düşünüyorum. Bu tür tesislerin korunması konusunda bazı ihmallerin olduğuna tanıklık ediyoruz. Bu açıdan kırsal mimarinin korunmasına yönelik hassasiyetinde yükseltmemiz gerektiğini söylemekte fayda var.”

Buluşma yemeğinin ardından Tarihi Kentler Birliği Encümen Toplantısı gerçekleştirildi. 



Güncelleme Tarihi: 24 Eylül 2016, 09:31

Muhammet SÖYLEMEZ

YORUM EKLE
SIRADAKİ HABER