BAFRA’DA TURİZM MASTER PLANI MASAYA YATIRILDI

Samsun ve Çevresi Turizm Alanı Altyapı Hizmet Birliği (SAMTAB) Şubat ayı Olağan Meclis Toplantısı Samsun Valisi İbrahim Şahin’in katılımı ile Bafra Öğretmenevi Toplantı salonunda gerçekleştirildi.

BAFRA’DA TURİZM MASTER PLANI MASAYA YATIRILDI

       Toplantıda (SAMTAB) ‘Bafra, Alaçam, 19 Mayıs ve Yakakent ilçeleri Turizm Eylem Planı’ tanıtıldı.

     Bafra Belediye Başkanı Zihni Şahin, Alaçam Belediye Başkanı Hadi Uyar, 19 Mayıs Belediye Başkanı Osman Topaloğlu, Yakakent Belediye Başkanı Hüseyin Kıyma, Yakakent Kaymakamı Yusuf Gemici, 19 Mayıs Kaymakamı Abdullah Şen,  Alaçam Kaymakamı Oğuz Alp Çağlar, Bafra Kaymakamı Halis Arslan, Samsun Büyükşehir Belediye Başkanı Yusuf Ziya Yılmaz ve Samsun Valisi İbrahim Şahin tarafından, Turizm master planı çerçevesinde, Bafra, Alaçam,19 Mayıs ve Yakakent ilçelerinin turizm potansiyeli ve problemleri ortaya konularak, çözüm önerileri masaya yatırıldı.   

     Bafra Belediye Başkanı Zihni Şahin, “Kolay Mahallemiz turizm bölgesi ilan edilerek resmi gazetede yayınlandı. Orada hem doğa, hem Derbent Baraj gölü ile doğal güzelliklere sahiptir. İki baraj gölümüzün arasında Asar Kalemiz ve Kaya Mezarları bulunmaktadır. Başaran Köyü Tepen Deliği denilen 152 merdiven kayalıklar ve bulunan mağara müthiş bir değer. Oraya iki yıldır gidip geliyoruz. Burada yapılan arkeolojik araştırmalarda 3 bin yıllık bir geçmiş olduğu tespit edildi. Bafra’mızda bunların yanında köylerimizde de, organik tarım adına Sürmeli Mahallesinde ‘köyünde’ düzenli bir çalışma var. İnşallah orayı da kültür turizmine ve organik tarım alanı olarak çalışmamız var. Gökçeağaç Mahallemizde de ‘Köyümüzde’  geleneksel olarak panayır düzenleniyor. Turizm konusunda biz altyapıyı hazırlamaya çalışıyoruz. Bu konuda Bafra, Alaçam,19 Mayıs İlçesi ve Yakakent ilçesinin birlikte hareket etmesi anlamında bir proje çalışmamız var” dedi.

       Alaçam Belediye Başkanı Hadi Uyar ise, “Bölgemiz, Yakakent’ten sonra ilçe merkezimiz, 11 bin nüfusu ile 17 bin köy nüfusu ile 28 bin nüfusa iktifa etmektedir. İlçe merkezimizin denize olan uzaklığı 2 kilometredir. Bu alan içerisinde deniz sahilimiz çok büyük önem arz etmektedir. Geyik Koşan mevkii Belediyemizin mevcut arazileri yönüyle, zengin bir bölgesidir. Alaçam Öğretmenevi binamız, Alaçam Belediyesi bünyesine ait olan alanda 11 bin metrekaredir. Üzerinde yaklaşık 40-50 yatağı öğretmenevi tesisi ile ilçemizde gelen misafirimize konaklama hizmeti vermekteyiz. Geyik Koşan’da mesire alanı diye adlandırdığımız bölgede, Güreş alanını da ihtiva eden 33 bin metrekarelik bir alanımız vardır. İlçemizde, 93 tane koruma altında tarihi yapı bulunmaktadır” diye konuştu.

      19 Mayıs Belediye Başkanı Osman Topaloğlu ise, toplantının hayırlara vesile olması temennisiyle, Samsun Büyükşehir Belediye Başkanı Yusuf Ziya Yılmaz’a ve Samsun Valisi İbrahim Şahin’e teşekkür etti.  Eko Turizmi konusunda Yakakent’te doğa ile denizin buluştuğunu belirten Yakakent Belediye Başkanı Hüseyin Kıyma ise,”Yakakent Samsun’un Batı yakasının sınırı içerisindedir. Konumu itibariyle, denize sıfır konumda oluşan bir ilçemizdir. Yakakent denince ilk önce Samsun’da, Samsun merkezinden başlayıp, diğer Bafra ve diğer ilçeler olmak üzere balık akla gelir. Çamgölü’müz geçmişte iki tane Cumhurbaşkanımızı ağırlamış güzide merkezlerimizden bir tanesidir” dedi.

       Yakakent, Alaçam, 19 Mayıs ilçe kaymakamları kısa konuşma yaptı. Bafra Kaymakamı Halis Arslan İse, “Bafra’da göreve geldiğimizden beri, özellikle turizm konusunu öneminin farkındayız. Bu konuda ilçemizde sivil inisiyatifte var. Kızılırmak deltasında ve Kuş Cennetinde turizm altyapı çalışmalarının tamamlanması, uluslar arası tanıtımının şart olduğunu görüyoruz. Doğanca’daki eski Belediye Binasının Otel olması kısa çalışmalarımız arasındadır” diye konuştu.

         Samsun Büyükşehir Belediye Başkanı Yusuf Ziya Yılmaz, “İlçemizdeki turizm potansiyelini, neye sahip olduğumuzu biliyoruz. Bu potansiyellerin tümünü bir master planının içine koyduk. Samsun’un bütün ilçeleriyle birlikte 17 ilçeyle birlikte 10 bin kilometre karelik, 1 milyon hektarlık bu alan içerisinde ne kadar turizm potansiyeli, ne kadar öğe varsa bunların hepsiyle bir turizm potansiyeli sağlanır demiş bu master planının içerisinde ama biz bu master planı içerisinde bir yol haritası bulamıyoruz. Bugün için hangi ne kadar önceliklidir bunu ifade etmekte güçlük çekiyoruz. Bunun için biz ilçemize giderek bu master palanının içerisinden seçtiğimiz harekete geçirdiğimiz üç beş tane projeyi bularak bunları yapıp önümüzdeki 2 yıl içerisinde bitirelim. Ondan sonra bir iki yıllık daha proje yaparak bunu kademeli hale getirelim istedik. Büyükşehir Belediyesi’nden arkadaşlar Bafra’da, 19 Mayıs’ta, Alaçam’da ve Yakakent’te ilçe ilçe gezerek, bu turizm master planının içerisinde turizm potansiyelini küçük bültenlere dönüştürdüler. O bültenin içerisinden o üç beş projeyi burada seçeceğiz. Bugüne kadar gittiğimiz ilçelerde de güzel neticeler aldık. Hangi ilçede hangi programların düğmesine basacağımızın adını da büyük oranda koyduk. Bunların bazılarının ihalelerini bile yaptık, bazıları ihale aşamasında, bazılarının projelerini yapıyoruz" diye konuştu.

          "2023'TE EKONOMİSİ EN İYİ OLAN İLK 10 İL İÇERİSİNDE OLMALIYIZ"      

         Samsun Valisi İbrahim Şahin de yaptığı konuşmada,” Samsun  bizim makro ölçekli ortaya koyacağımız bir proje ise, mikro ölçekli de ilçelerimiz olmalı. İlçede kaymakamı, belediye başkanı, ilçe başkanı, belediye meclis üyeleri, sivil toplum örgütleri mutlak surette el ele vermeleri gerekiyor. Eğer bunu yapamazsanız mesafe alamazsınız. Yolda rastlıyoruz araçlardan cam açılarak arabanın içerisinde ne varsa atılıyor. Böyle bir şeyler gördüğünüzde uyarın. Her taraf kağıt, poşet, naylon çirkinliklerle dolu bir yere turist gelir mi? Bu konulara dikkat edelim. Çözüm üretelim ki biz turizm konusunda mesafe alalım. Kuş Cenneti ile problemleri çözeceğiz. 22 Şubat'ta av sezonunun kapanmasıyla birlikte jandarma  komutanına tüfek sesi duymak istemediğimi' söyledim. Girişleri kontrol altına alacağız. Av yasağının başladığı tarihten itibaren avlanma yapmayacağız. Çünkü bu bizim parayla satın alamayacağımız bir kıymet. Bunu çok iyi değerlendirmemiz lazım. Avlanma yapılacaksa da av yasağı dışında av sahası oluşturalım insanlar avlansınlar ama kontrollü olsun. Avlanma olsun ama bu katliama dönüşmemeli. Kuş Cenneti'nde elektrikli araçlarla yani araçlarını park edecekler sessiz araçlarla maliyeti neyse ödeyecekler onunla dolaşacaklar. Motor sesi olmayan, korna sesi olmayan araçlarla Kuş Cenneti'nin içerisinde gezecekler. Biz o hayvanları strese sokmayalım. Kendimize hedef koyduk. Türkiye 2023 yılında dünyada gelişmiş 10 ülke içerisine girmeyi hedefliyor. Biz de Samsun olarak 2023'te ekonomisi en iyi olan ilk 10 il içerisinde olmamız gerekiyor" şeklinde konuştu. 

       Konuşmaların ardından, ilçe kaymakamları ve belediye başkanları ilçelerine acil yapılması gereken konuları belirleyerek, Samsun Büyükşehir Belediyesi yetkililerine teslim etti.

               NAMIK AZGIN 
 

Güncelleme Tarihi: 22 Şubat 2015, 17:37
YORUM EKLE
SIRADAKİ HABER