BİR İLKİ GERÇEKLEŞTİRDİLER

Türkiye Meyve Üreticileri Merkez Birliği bir ilki gerçekleştirdi. Türkiye Meyve Üreticileri Merkez Birliği ve 19 Mayıs Tarımsal Fındık Üreticileri Birliği Başkanı Alaettin Gülal,”Türkiye Meyve Üreticileri Merkez Birliği olarak bir ilki gerçekleştirdik” dedi.

BİR İLKİ GERÇEKLEŞTİRDİLER

     Türkiye Meyve Üreticileri Merkez Birliği ve 19 Mayıs Tarımsal Fındık Üreticileri Birliği Başkanı Alaettin Gülal,  Antalya'da düzenlenen Frutech 1. Meyve Yetiştiriciliği ve Teknolojileri Fuarı'nda bir araya geldiğini ve 2013 yılı strateji geliştirme toplantısı yaptıklarını söyledi. 

     Türkiye Meyve Üreticileri Merkez Birliği Başkanı Alaettin Gülal, "Ülkemizde üretilen meyvelerin dünya'ya tanıtımını gerçekleştirmek, eksikliğimizi görmek amacıyla, birincisini düzenlediğimiz ihtisas meyvecilik fuarını Antalya'da gerçekleştirdik. Ülkemiz toprakları meyve çeşitliliği açısından çok zengin bir potansiyele sahip. Bu zenginliğin tanıtılması, üretim artarken pazarın da genişlemesi gerekiyor. Bu tür fuarlar hem tanıtımı hem de tüketimi teşvik edecektir. Örgütümüzün, üreticimizin sektör paydaşlarımızla bir araya gelerek, sorunlarımızı birlikte tartışarak olumlu sonuçlar ortaya koyduk. Türkiye'de fındık üretim alanları dağlık olmakla birlikte, yerleşim alanlarına uzak, doğal ortamda olmakla beraber, dünyada fındık üretim alanının yüzde 75'i Türkiye'dedir. Dünya Pazarının yüzde 80'i Türk fındığının pazarlandığı bir stratejik üründür. Aynı zaman da, dünyanın en fazla organik sertifikalı fındığı da, ülkemizde üretilmektedir. Bize, kendilerini rakip gören, bizim fındığımızla alakalı karalama kampanyası yürütmeye çalışanları görüyoruz. Ancak iklim şartlarının sıcak olmasından dolayı fındıkta alfotoksin olması geçmiş yıllara nazaran böyle bir durum olması söz konusu değildir. Dünya'da da, Türk fındığının kalitesi hiçbir ülkenin fındığı ile tartışılması bile söz konusu değildir. Samsun ilinin 19 Mayıs ilçesi Tarımsal Fındık Üreticileri Birliği Yönetim Kurulu başkanı olarak da, fındıkla ilgili çalışmalarımız da devam etmektedir. İklim şartlarından dolayı dünya genelinde olduğu gibi ülkemizde de, zaman zaman rekolte düşüklüğü olmuştur. 2013 yılı fındık sezonunda serbest piyasa olmasına rağmen fiyatlar istenildiği gibi olmasa bile, ülkemizde güçlü bir özel sektör olduğu ortaya çıkmıştır. Ürünün yüzde 80'ni üreticinin elinden çıkmış olup, üreticinin elinde yüzde 20'lik bir ürün kalmıştır. Önümüzdeki aylarda fiyatların tarihi bir rekor kırarak zirve yapacağını görmekteyiz. Bir sonra ki hasat dönemine, dünyada mevcut fındığın yetmesi mümkün görülmemektedir" diye konuştu.

                                                                              NAMIK AZGIN    

YORUM EKLE
SIRADAKİ HABER