DUPLE YOL KENARINDA ÇELTİK KURUTUYORLAR!

Samsun’un Bafra ile Alaçam ilçelerini birbirine bağlayan Samsun –Sinop Karayolunun kenarında köylüler çeltiklerini kurutuyor.

DUPLE YOL KENARINDA ÇELTİK KURUTUYORLAR!

     Samsun-Sinop Karayolu Bafra ile Alaçam ilçelerini birbirine bağlayan duple yol köylülerin kurutma sahası oldu.

    Kurutma maliyetlerinin yüksek olması sebebiyle bazı Bafralı ve Alaçamlı çiftçiler, çözüm arayışına itti. Çiftçiler, çeltiklerini duble yol kenarında kurutuyor. Türkiye pirinç ihtiyacının önemli bir bölümünü karşılayan Samsun ve ilçelerinde çok sayıda üretici bulunuyor.

BAFRA VE ALAÇAMLI ÇİFTÇİLER, ÇELTİĞİNİ KENDİ İMKÂNLARI İLE KURUTUYOR

    Bafra ve Alaçamlı çeltik üreticileri, makine ile kurutma maliyetlerinin yüksek olduğu gerekçesiyle, ürünü kendi imkânlarıyla kurutma yolunu seçiyor.

    Hasat döneminin başlamasıyla birlikte çeltiğin satılması için önce kurutulması gerekiyor. Bu işlem ise kurutma makinelerinde veya güneşlendirme sahalarında gerçekleşebiliyor. Ancak üreticinin kurutmayı makinelerde yapabilmesi için bir miktar parayı gözden çıkarması gerekiyor.

    Geniş çeltik arazisine sahip büyük üreticiler satın aldıkları makinelerle kurutma işlemini gerçekleştirirken dar alanda ekim yapan çiftçiler ise ücret karşılığında bu işlemi yapabiliyor.

    Ancak kurutma makineleri için ton başına talep edilen fiyat küçük üreticinin gelirini önemli ölçüde düşürüyor. Bu nedenle havanın iyi olmasını fırsat bilen mahalleliler Samsun-Sinop Karayolunun kenar alanını kurutma için kullanıyor. Bafra ile Alaçam ilçesi arasındaki karayoluna yakın mahalleliler, traktörlerle çeltiğini duble yol kenarına getirerek seriyor.

    Güneşin altında hiçbir ücret ödemeden kurutma işlemini yapan çiftçiler çeltiğini daha sonra satışa çıkartıyor. Güneşin altında kurutmanın daha çabuk ve masrafsız olduğunu belirten Alaçam ilçesi Yakacık Mahallesi sakinlerinden Alaitdin Ekmekçi bu sene 37 dönüm çeltik yaptıklarını, kurutma makinelerinin 10 tondan aşağı çeltiği almadığını söyledi.

   Ekmekçi, " Hasat döneminin başlamasıyla birlikte çeltiğin satılması için önce kurutulması gerekiyor. Bu işlem ise kurutma makinelerinde veya güneşlendirme sahalarında gerçekleşebiliyor. Ancak üreticinin kurutmayı makinelerde yapabilmesi için bir miktar parayı gözden çıkarması gerekiyor. Malımız az olduğundan karayolu kenarı bize daha uygun geliyor. Kurutma maliyetleri çok yüksek. Ürünümüz zaten fazla fiyat yapmıyor. Bu sayede maliyetleri biraz düşürmüş oluyoruz" dedi.

   Mahsulün azlığında ve kurutma maliyetinin yüksek olmasından dolayı çeltiği karayolunda kuruttuklarını söyleyen Alaitdin Ekmekçi, kurutma maliyetlerinin yüksek olması nedeniyle böyle bir yöntemi seçtiklerini söyledi. Havanın güneşli olması durumunda serdikleri çeltiklerin iki gün içerisinde kuruduğunu belirten Ekmekçi, kendilerine bu imkânı sağlayan yetkililere teşekkür etti.

     NAMIK AZGIN

Güncelleme Tarihi: 07 Ekim 2015, 17:12
YORUM EKLE
SIRADAKİ HABER