KIRMIZI ET BİRLİĞİ’NDEN BESİCİLERE UYARI

Samsun İli Kırmızı Et Birliği Başkanı Erdal Doğan,"Türkiye’de hayvan sıkıntısı, et sıkıntısı yok. Ancak böyle bir sıkıntı varmış gibi bir hava oluşturuluyor. Biz de yeterli sayıda hayvanımızın olduğunu göstermek durumundayız"dedi.

 KIRMIZI ET BİRLİĞİ’NDEN BESİCİLERE UYARI

      19 Mayıs İlçesi sınırları içerisinde yer alan 'Sarıgazel Tabiat Parkı Kapı Girişi Ünitesi İşletmeciliğinde   Kırmızı Et Birliği Başkanı Erdal Doğan, hayvan besicilerine uyarılarda bulundu.

      Doğan yaptığı açıklamada, "5200 sayılı kanun ve tüzüklerimizde birliklerin pazarlamakta rol alması ve üye ücretlerinin menfaatine çalışması hususları yer almaktadır. Sektörümüzün dengesini korumak ve fiyat istikrarını sağlamak bizlerin öncelikli görevlerindendir. Fiyat istikrarı sağlanamaz ve sektörde bu işle görevli Et ve Süt Kurumunun et ihtiyacı karşılanamaz ise, bundan en büyük zararı üreticiler görür. Yeniden et ve kesimlik hayvan ithalatı açılır ve 2010 ve 2011yıllarında yaşadığımız felaket tekrarlanır. Geçmiş yıllarda 2010-2011 yıllarında Türkiye'de üretimde büyük bir felaket yaşandı et ithalatı oldu ve üreticilerin felaketi oldu. Bunlar dışa bağımlı bazı firmaların ayak oyunları oluştu. Aynı hatayı, aynı sıkıntıyı gündeme taşıdılar. Ülkemizde bir et sıkıntısı varmış gibi böyle zemin oluşturmaya çalışıyorlar. Tekrar et ithal etmek için bazı çalışmalar başladı. Biz de üretici birlikleri olarak buna engel olmak için bakanlığımızla bazı görüşmelerimiz oldu. Et ve Süt Kurumu da bununla alakalı taleplerini et tedarikini bizden karşılaması için bizden de onlara talep oldu. Biz de burada üreticilerimizle beraber aynı oyuna tekrar gelmemek için Et ve Süt Kurumu'nun etini tedarik etmemiz gerekiyor. Üreticilerimiz duyarlı olmalı. Et ve Süt Kurumu'nun etini tedarik edebileceklerini göstermemiz gerekiyor. Üreticilerimizin bize gelip taahhüt vermelerini istiyoruz"diye konuştu.

        Türkiye'de geçmiş dönemlerde et sıkıntısı yokken varmış gibi gösterilerek ithalatın kapısının açıldığını belirten Erdal Doğan,"Tekrar aynı sıkıntıları yaşama eşiğindeyiz. Türkiye'de hayvan sıkıntısı, et sıkıntısı yokken sanki böyle bir sıkıntı varmış gibi böyle bir hava oluşturuluyor. Biz de yeterli sayıda hayvanımızın olduğunu göstermek durumundayız. Aksi takdirde dışarıdan et ithal edilirse 2010 ve 2011 yılında yaşanan sıkıntı kriz daha fazlasıyla bize yansıyacak. Et fiyatlarında artış varmış gibi göstermeye çalışıyorlar. Bunlara aldanmayalım. Sıkıntısını ülke üreticisi olarak biz çekeceğiz. 2013 Yılı Mali Kongresi'nde merkez birliğimize çalışmalar için yetki verdik. Destek vereceğimizi de taahhüt ettik. Merkez birliğimiz de bakanlıkla, Et ve Süt Kurumu ile yaptığı çalışmalarla beraber bize dönüşleri ‘madem et ithal etmek istemiyorsunuz, o zaman bizim etimizi tedarik edin' şeklinde oldu. Üreticilerimizin adına merkez birliğimiz böyle bir taahhüt verdiler. Biz onların ihtiyaçlarını tedarik edebileceğimizi, karşılayabileceğimizi söyledik. Fiyatlarımızın düşmemesi için en azından işletmemizdeki hayvanlarımızın yüzde 10'unu Et ve Süt Kurumu'na birliğimiz aracılığıyla bir an önce verip kestirmemiz gerekiyor. Merkez birliğimizin bizim adımıza verdiği taahhütnamede Et ve Süt Kurumu'na 17 lira 68 kuruştan yüzde 57 randımanlı besilik erkek sığırını, yüzde 50 randımanlı üçüncü sınıf sığırı da 14 lira 17 kuruştan vererek eti 18 liradan satmak istiyorsak hayvanlarımızın belli bir durumunu vermek durumundayız. Aksi halde 2010-2011 yıllarındaki sıkıntıları yaşarız. İşletmelerimizi kapatmak durumunda kalırız. İnşallah besicilerimiz bu konuda duyalı davranırlar ve bize destek verirler" şeklinde konuştu.

NAMIK AZGIN 

YORUM EKLE
SIRADAKİ HABER