KIZILIRMAK DELTASINDA LEYLEKLER YUVALARINDA

Kızılırmak Deltası'nda konaklayan ve her yıl sonbaharda sıcak ülkelere göç eden leylekler, baharın gelişiyle yuvalarına dönmeye başladı. Türkiye’nin önemli sulak alanlarından Kızılırmak Deltası'nda bu yıl yaklaşık bin çift leylek kuluçkaya yattı.

 KIZILIRMAK DELTASINDA LEYLEKLER YUVALARINDA

    Leylekler Bafra, Alaçam, 19 Mayıs ve Yakakent ilçelerinde bulunan yuvalarını bırakmıyor. İlkbahar'da Bafra Ovası'na gelip bölgenin müdavimi olan leylekler, evcil hayvanlar gibi çiftçilerin en yakın dostları oldu. Bafra ovasında, arazilere büyük zarar veren farelerin düşmanı leylekler, biçilmiş tarlalarda fare, süne ve çekirge gibi zararlıları toplayarak doğal dengeyi sağlıyor.

    Dişi leyleğin yuvada kuluçkaya yattığını belirten Kızılırmak Deltası içerisinde ikamet eden vatandaşlar, dişi leyleğin beslenmesini erkek leyleğin yaptığını ifade ettiler.  

    Baharın müjdecisi olarak bilinen leylekler, Kızılırmak Deltasına her yıl Mart ayında çiftleşmek ve kuluçka dönemi için gelerek, bölge halkı tarafından ilgi görüyor.

     Her yıl Mart ayının sonuna doğru Kızılırmak Deltasına gelen leylek ailesi, burada 5 ay kaldıktan sonra, Ağustos ayının sonuna doğru sıcak ülkelerdeki yuvalarına dönüyor.

NAMIK AZGIN   

YORUM EKLE
SIRADAKİ HABER