TÜTÜN ÜRETİCİLERİ KUR FARKI İSTİYORLAR

Bafra Ziraat Odası Başkanı Sait Karagöl’den, Tütün üreticileri tütün mahsulünün son aylarda doların yükselmesiyle, fiyat farkının dolara endeksli olarak, tütün mahsullerine yansıtılması gerektiğini söyleyerek, destek istediler.

 TÜTÜN ÜRETİCİLERİ KUR FARKI İSTİYORLAR

       Bafra Ziraat Odası Başkanı Sait Karagöl,  tütün üreticilerinin istekleri doğrultusunda, tütün ekimi yapan köy muhtarlarını ve üreticilerini Bafra Muhtarlar Derneği toplantı salonunda bir araya getirerek, tütün üreticilerinin sorunlarını masaya yatırdılar.

                 "DOLARA ENDEKSLİ TÜTÜNÜN FİYATINI BELİRLEYELİM"

         Bafra Ziraat Odası Başkanı Sait Karagöl, "Bafra'mızda, 2 binli yıllara kadar, geçiminin tamamını tütünden sağlayan 17 bin tütün üreticisi 10 milyon kilogram tütün üretimi yapıyordu. Bundan sonraki yıllar da, Bafra tütüncülüğünde yapılan kısıtlamalardan ve tütün fiyatlarının artan girdi fiyatlarının gerisinde kaldığından dolayı, 10 milyon kilo üretimi yapılan tütün,2008 yılında Tekelin alım dışında kalması ile 4 milyon kiloya düşmüştü.  Buna bağlı olarak da üretici sayısı ise 2 bin 500'e düşmüştür. Son yıllarda, özel firmalar tarafından alıcı bulan Bafra tütünün başfiyatı 11 bin 500'e kadar çıkması Bafra'da tütün üretimi yapanların sayısında artış sağlanmış olup, geçen yıl tütün mahsulünden üreticiye 42 milyon TL ödeme yapılmıştır. Bu yıl ise; bu rakam 61 milyon TL olması bekleniyor. 2013-2014 yılı mahsulü başfiyatı firmalar tarafından 13 Lira 75 kuruş olarak belirlenmişti. Fakat son aylarda döviz kurlarındaki artış ile bu rakamın en az 15 TL olması tütün üreticileri tarafından istenmektedir. Bu konuların görüşülmesi için Ziraat Odamıza başvuran üreticilerin bu mağduriyetlerinin ilgililerle görüşülüp giderilmesi için bugün burada toplanmış bulunuyoruz" dedi.

                     "TÜTÜNÜN BAŞFİYATI EN AZ 15 TL OLMALI"

          Bafra Ziraat Odası Başkanı Sait Karagöl," Tütün konusunda üreticilerimizin haklarını her zaman savunacağız. Bu toplantının özü sözleşmeli tütün ürününün fiyatının belirlenmesidir. Bafra tütününün başfiyatının en az 15 TL olması için firmalarla görüşeceğiz" diye konuştu.

           Toplantıya katılan muhtarlar ve üreticiler sorunlarını kendi aralarında tartışarak, Bafra Ziraat Odası, Bafra Muhtarlar Derneği , Bafra Tütün Üreticileri Birliği  önderliğinde, Bafra'da tütün alımını gerçekleştiren TTL Tütün Dış Ticaret A.Ş., SOCOTAB Tütün A.Ş.,ALLİONCE ONE Tütün A.Ş., SUNEL Tütün, ÖZEGE Tütün ve 4 B Tütün firma temsilcileri  ile görüşme kararı alındılar.

                                                                                NAMIK AZGIN  

 

 

 

 

 

YORUM EKLE
SIRADAKİ HABER