banner221

Kızılırmak Deltası'ndaki Klinikte 80 Göçmen Kuş Tedavi Edildi

Türkiye'nin en büyük deltalarından Kızılırmak Deltası'nda Samsun Büyükşehir Belediye Başkanı Yusuf Ziya Yılmaz'ın gördüğü yaralı bir hayvandan sonra kurulması talimatını verdiği veteriner kliniğinde, bir yılda 80 göçmen kuş tedavi edilerek yeniden doğaya salındı.

Kızılırmak Deltası'ndaki Klinikte 80 Göçmen Kuş Tedavi Edildi
Bafra, Alaçam ve 19 Mayıs ilçelerinin sınırlarında bulunan Kızılırmak Deltası, binlerce göçmen kuş, yılkı atları, evcil büyük ve küçükbaş hayvanlara ev sahipliği yapıyor.

 

Büyükşehir Belediye Başkanı Yusuf Ziya Yılmaz, deltada inceleme yaptığı sırada gördüğü yaralı mandanın tedavi edilmesi için talimat verdi. Bölgede veteriner kliniği bulunmaması üzerine deltada klinik kurulmasına karar veren Yılmaz'ın girişimiyle oluşturulan veteriner kliniğinde, şimdi deltadaki yaralı hayvanların tedavisi gerçekleştiriliyor.

 

Başkan Yılmaz, AA muhabirine yaptığı açıklamada, Kızılırmak Deltası için Valilik, Belediye, kamu kurumları ve sivil toplum kuruluşlarının bulunduğu bir yönetim birliği oluşturulduğunu söyledi.

 

Deltanın yerli ve yabancı turistleri ağırlaması için bazı tesisler yaptıklarını, bazılarını da yenilediklerini anlatan Yılmaz, "Buradaki çalışmaları incelemeye geldiğimizde yaralı bir manda gördük. Tedavisinin yapılmasını istedik ama bir süre sonra öldü. Dolayısıyla böyle bir habitatta göçmen kuşların, evcil hayvanların tedavi edilebileceği bir klinik olması gerektiği kararına vardık. Bunun üzerine buradaki gözlemevinin bir odasını kliniğe çevirdik ve bir veteriner hekimi görevlendirdik." dedi.

 

Klinikte yaralı göçmen kuşlara ve evcil hayvanlara ilk müdahalenin yapıldığını dile getiren Yılmaz, "Artık avcıların zarar verdiği veya başka şekilde yaralanan kuş ve diğer hayvanlara ilk müdahale burada yapılıyor. Bir yıl içinde 80 göçmen kuş bu klinikte tedavi edildi ve tekrar doğaya salındı." diye konuştu.

 

Kliniğin sorumlusu veteriner hekim Paria Tabatabaei ise kliniğe genellikle yaralı yırtıcı kuşların getirildiğini söyledi.

 

Avcılar tarafından vurulan yırtıcı kuşların ilk müdahalesinin klinikte yapıldığını ifade eden Tabatabaei, "Kliniğe mevsime göre gelen hayvanlar değişmekte. Özellikle Kızılırmak Deltası göçmen kuşların geçiş noktası olması nedeniyle her dönem farklı tür kuşlar geliyor. Klinikte sadece yaralı hayvanlara bakmıyoruz, son dönemde tepeli ve keçeli baykuş yavruları yuvasından düşerek annesiz kalıyor. Bu yavruları da burada besleyerek, doğal yaşama hazırlıyoruz." dedi.

 

Tabatabaei, deltanın çok sayıda evcil büyük ve küçükbaş hayvana da ev sahipliği yaptığını ve evcil hayvanlara da klinikte hizmet verdiklerini sözlerine ekledi.

Güncelleme Tarihi: 10 Haziran 2016, 11:44
YORUM EKLE
SIRADAKİ HABER