Başkan Şahin, Derste Top Kandil’i Anlattı

Bafra Belediye Başkanı Zihni Şahin öğrencilere eski Sele Sepet Top Kandil Şenliklerini anlattı.

Başkan Şahin, Derste Top Kandil’i Anlattı

 Bafra Belediye Başkanı Zihni Şahin Türkiye’de sadece Bafra’da eski bir geçmişi olduğu ifade edilen Sele Sepet Şenlikleri’nin aslına uygun kutlanması için İlçe Milli Eğitim Müdürlüğü ve Belediye Kültür Müdürlüğü ile beraber istişareler yürüterek bu yıl da güzel bir etkinlik yapılması için çalışmalara başladı.

 

Başkan Şahin, ilçe merkezinde bulunan bazı ilk ve ortaokulları ziyaret ederek öğrencilere Sele Sepet hakkında bilgi verdi. Öğrencilere kendi çocuklukları döneminin kutlamalarını anlatan Başkan Şahin, onlarla birlikte maniler söyledi. Öğretmen ve idarecilere de bu konu üzerinde hassasiyetle durmalarını istedi.

 

İlçedeki bütün okulların Bafra Belediyesi Kültür ve Sosyal İşler Müdürlüğü yetkilileri tarafından ziyaret edilerek bilgi sahibi yapılacağını söyleyen Başkan Şahin, bu etkinlikleri yaşatmak için ailelerin de çocuklarını gayretlendirmesini arzu ettiklerini ifade etti.

 

Başkan Şahin konu hakkında yaptığı açıklamada şunları söyledi; “Şehrimizde her yıl Ramazan ayının 14’ünü 15’ine bağlayan gece tarihi bir geçmişi olan ve coşkuyla kutlanan sele sepet şenlikleri yapılıyor. Şenlikler aslında çocuklar üzerine kurulu. Bu şenlik için çocuklarımız gündüzden her türlü hazırlığını yapar ve iftarı sabırsızlıkla bekler. İftardan hemen sonra hiç vakit kaybetmeden ellerinde fenerler dillerinde manilerle sokaklara çıkıp komşularını ziyaret ederler. Büyüklerin ellerinden öpüp onlara hayırlı ramazanlar dilerler. Komşular tarafından da onlara çeşitli hediyeler verilir. O akşam ilçe daha başka ışıldar ve büyük coşku yaşanırdı. Fakat son zamanlarda bu şenlikler halk konserlerinin gölgesinde kalmıştır. Ama geçtiğimiz yıl bu şenliklerimizi aslına uygun kutlamaya çalıştık. Bu yıl ve bundan sonra ki yıllarda da ilçemize has geleneğimizi eksiksiz ve daha güzel bir şekilde kutlayıp gelecek nesillere emanet etmek istiyoruz. Bu nedenle bu gün okullarda çocuklarımıza Sele sepet Top Kandil Şenliğinden bahsederek bilgi sahibi olmalarını sağladık. Bütün okullarımızda çocuklarımıza etkinlikle ilgili bilgi veren kitapçık ve fener dağıttık. İçlerinden etkinliği bilenler olduğu kadar bilmeyenler de var. Onlar için faydalı olacağını düşünüyorum. Sosyal dayanışmayı, kardeşliği, beraberliği daha da geliştirme adına Ramazan ayında yüzyıllardır ilçemizde kutlana gelen Sele sepet şenliklerini aslına uygun bir şekilde kutlamak için özellikle çocuklarımıza bu geleneğimizi anlatıyoruz.”

 

Bu yıl ki Sele sepet Şenliklerinin her yönüyle coşkuyla kutlanmasını sağlayacaklarını belirten Başkan Şahin, aynı akşam da Kent Meydanı’nda bir dizi programın olacağını ifade etti.

 

Okullarda öğrencilere Sele Sepet Şenliklerini anlatan Başkan Şahin’e, Kültür ve Sosyal İşler Müdürü Yusuf Danışmaz, okul müdürleri ve öğretmenler de eşlik etti.


Güncelleme Tarihi: 10 Haziran 2016, 11:51
YORUM EKLE
SIRADAKİ HABER