"SOSYAL YARDIMLAR DEVLET POLİTİKASIDIR, SADAKA DEĞİL"

Edis, "Ziyaret amacıyla gittiğimiz köylerde vatandaşın 'AKP tek başına iktidar olamazsa destekler kesilir' denilerek korkutulmaya çalışıldığını çok sık duyuyoruz. Sosyal yardımlar bir devlet politikasıdır, sadaka değil" dedi.

     Milliyetçi Hareket Partisi (MHP) Samsun Milletvekili Adayı Hüseyin Edis, "Ziyaret amacıyla gittiğimiz köylerde vatandaşın 'AKP tek başına iktidar olamazsa destekler kesilir' denilerek korkutulmaya çalışıldığını çok sık duyuyoruz. Sosyal yardımlar bir devlet politikasıdır, sadaka değil" dedi.
      Edis, Salıpazarı ilçesinde gün boyu esnaf ve pazar yerini gezerek vatandaşın dertlerini dinledi, partisinin projelerini anlattı. Esnaf ve vatandaşlar tarafından yoğun ilgiyle karşılanan Edis, yaşlı bir amcanın emekli maaşı ile geçinemediklerini geçim güçlüğü çektiklerini söylemesi üzerine; iktidar olduklarında emeklilere yılda iki defa ikramiye verileceğini ve emeklilerin durumlarının iyileştirileceğini söyledi.
      AKP iktidarında sosyal yardım hizmetlerinin sosyal devlet anlayışı yerine sadaka kültürüyle dağıtıldığını ifade eden Edis, sosyal yardımların bir devlet politikası ve vatandaşın en temel hakkı olduğunun altını çizerek şunları söyledi:
     "Özellikle gittiğimiz köylerde vatandaşın 'AKP tek başına iktidar olamazsa destekler kesilir' gibi hoş olmayan, siyaset ve insan ahlakına aykırı söylemleri çok duyuyoruz. Sosyal yardımlar bir devlet politikasıdır. Yani anayasal haktır. Kimse vatandaşın yasal haklarından kendine pay çıkarmasın. İsminden de anlaşılacağı üzere Aile Sosyal Politikalar Bakanlığı. Bakanlığın görevi sosyal politika üretmektir. Senin bakanlık olarak amacın zaten toplumu sosyal yardıma muhtaç konumdan çıkarmaya dönük politikalar üretmektir. Oysa AKP, sosyal yardımları kendi politikası gibi yansıtmanın çabasında, MHP iktidarında Türkiye'de çok uzun süredir ihmal edilen ya da biat kültürüyle dağıtılan, verilen sosyal hizmetleri gelişmiş ülkeler düzeyine çıkaracağız. Sadaka kültürüyle insanlara biat anlayışını reva görenlere 'Sosyal Devlet' nasıl oluru göstereceğiz. İnsanların sosyal haklarını hak ettikleri şekilde teslim edeceğiz."
     Seçim çalışmalarını yoğun bir şekilde sürdüren Edis, "Dertlerinizin dermanı biziz" diyerek vatandaşa MHP iktidarında yoksullukla nasıl mücadele edileceğini ise şöyle özetle:
    “Muhtaç durumdaki ailelere aylık temel ihtiyaçlarını karşılayabilecekleri harcama kartları (HİLALKART) verilecektir. Çeşitli adlar altında yapılması öngörülen sosyal destek ödeme tutarı bu kartlara yüklenecektir. Bu kartlar, küçük esnafın desteklenmesi amacıyla sadece ikamet edilen yerdeki esnaftan yapılacak alışverişte geçerli olacaktır.Halen her ne ad altında olursa olsun taşıdığı şartlar itibariyle sosyal yardım ve destek alan hiçbir vatandaşımızın aldığı yardım ve destek kesilmeyecek iktidarımızda da devam edecektir.Evi olmayan muhtaç ailelere sosyal konut sağlanacak, konut sağlanamadığı durumda ise 250 TL kira yardımı yapılacaktır.Muhtaç durumdaki engelli vatandaşlardan; 18 yaşını dolduran ve başkasının yardımı olmaksızın hayatını devam ettiremeyecek düzeyde engelli olanların aylıkları 600 liraya, diğer engelli aylığı ve 18 yaş altı engelli yakını aylığı ise 400 liraya yükseltilecektir.Vergi tabana yayılacak, yoksul kesimin vergi yükü hafifletilecek, uygulanacak transfer politikalarıyla yoksul ve yoksullaşma riski taşıyan kesimin millî gelirden daha fazla pay almaları sağlanacaktır. Bankaların ücretli ve emeklilerin maaş hesaplarına bloke uygulamaları engellenecek, alacakların vasfı ne olursa olsun icra ve haciz uygulamaları hiç kimsenin gelirini asgari ücretin altına düşürecek şekilde uygulanamayacaktır. Her ailenin en az bir ferdine iş imkânı sağlanacak, iş sağlanana kadar asgari ücretin yarısı kadar yaklaşık 700 TL olmak üzere “Aile Desteği” verilecektir. Bu ödemenin öncelikle ev hanımlarına yapılması esas olacaktır.65 yaş aylığı, 300 liraya yükseltilecektir.”
                         NAMIK AZGIN 


 

 

 

 

Güncelleme Tarihi: 22 Ekim 2015, 09:20
YORUM EKLE
SIRADAKİ HABER